BAYRAM BESLENMESİNİN PÜF NOKTALARI
Bayram sabahı kahvaltısında her zamanki gibi şeker, yağ ve beyaz ekmekten tüketmemeye özen gösterilmelidir. Kurban kesimini tamamladıktan sonra geleneksel bayram ziyaretleri esnasında et kavurma ve tatlı ikramı sindirim sistemi rahatsızlıkları olanlar başta olmak üzere hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, kalp-damar hastalıkları, diyabet(şeker hastalığı) ve obezite hastalarında da ciddi problemlere neden olabilir.
NE KADAR ET TÜKETİLMELİ?
Bayram boyunca bir kilodan daha fazla et tüketmemek gerekir. Etlerin pişirilme süreci de yarar-zarar açısından önemlidir. Minimum bir gün dinlendirilen etler ızgara ve haşlama tarzında pişirilmeli, pişirme esnasında kendi yağıyla pişirilmeli, ek yağ kullanılmamalıdır.
ET NASIL PİŞİRİLMELİ?
Pişirme yüksek ısıda yapılmamalı. Özellikle alevli ızgarada ve yüksek ısıda pişirilen etlerin karbonlaşması sonucu kanserojen maddeler oluşacaktır.
SAKATAT TÜKETİMİNE DİKKAT
Sakatatlar yüksek kolesterol ve ürik asit içermelerinden dolayı kolesterol ve ürik asit yüksekliği olanların sakatatlardan kaçınması gerekir.
SEBZELERİ UNUTMAYIN!
Et ile beraberinde ekmek ve baklagillerden çok yeşil sebzeler tercih edilmeli. Böylece etin sindirimi ve sebzelerdeki C vitamini nedeniyle et içeriğindeki demirin emilimi daha kolay olmaktadır.
ÖĞÜN DENGESİ İYİ AYARLANMALI
Et yemeklerinin akşam değil öğlen yenmesine, akşam yenecekse de erken saatte yenmesine gayret edilmeli. Böylece reflü ve sindirim problemleri azalacak ve daha kaliteli bir uyku uyumak mümkün olacaktır.
SÜTLÜ TATLILAR TERCİH EDİN
Unlu tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli ve bunlar da hemen yemekten sonra değil, öğün aralarında az miktarda yenmelidir.
RAHAT SİNDİRİM VE KİLO KONTROLÜ İÇİN YÜRÜYÜN
Her ziyarette yiyip içtikten sonra şişkinlik, hazımsızlık ve gaz yakınmaları kaçınılmaz olacaktır. O zaman yapılacak en doğru hareket ise yürüyüş yapmak. 30-60 dakika tempolu olmayan yürüyüş mide ve bağırsakların çalışmasına katkıda bulunacaktır. Tempolu yürüyüş ve egzersiz bayram sonrası alınan kilolardan kurtulmak için de düşünülebilir.
Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.