Şişmanlık, vücuttaki yağ dokunun artmasıyla ortaya çıkan önemli bir sağlık sorunudur. Günümüzde, şişmanlığın kronik hastalıklarla(hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, diyabet vb. ) olan ilişkisi ve yetişkinlikte görülen inatçı şişmanlığın temellerinin çocukluk çağında atıldığı artık bilinmektedir. Bu nedenle yakın yıllara kadar kabul görülen ‘şişman çocuk sağlıklıdır’ anlayışı artık yıkılmalıdır.
Günümüzde, daha doğum öncesinden başlayarak şişmanlığın oluşmasını etkileyen birçok faktör vardır. Ancak bunlar tek başına yeterli bir sebep değildir bu faktörlerden birkaç tanesi bir araya gelince şişmanlık ortaya çıkar. Çocukluk döneminde ağırlık kazanımı; kötü beslenme alışkanlıklar, hareketsiz yaşam tarzı, sosyoekonomik değerlerle ilişkilendirilmektedir. Yüksek enerjili besinler ve atıştırmalıklar, yüksek kalorili yiyecekler sunan fast-food restoranlarının sayısının artması ve kolay ulaşılır hale gelmesi çocuk ve ergenlerde ağırlık artışına katkıda bulunmaktadır. Buna karşın çocukların yeterli miktarda sağlıklı besin tüketimi azalmaktadır. Özellikle çocukların süt ve ürünlerini ve sebze- meyve tüketimi azalırken, enerji yoğunluğu yüksek içeceklerin(kola, soğuk çay, gazoz, hazır meyve suları vb. ) ve yiyeceklerin tüketimi artmaktadır. Ayrıca her geçen gün bilgisayar, tablet, televizyon başında geçen sürenin de artmasından dolayı hareketsiz bir yaşam biçimi arttan kiloların sebebidir.
Sonuç olarak şişmanlık çocukluk çağında iken bile önüne geçilmesi gereken bir sorundur. Eğer bu sorunun önüne erken yıllarda geçilmediği takdirde ilerde daha büyük sağlık problemlerine yol açacaktır.
Diyetisyen Ali YOLDAŞ
Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.