Besin alerjisi, bağışıklık sistemimiz normal şartlarda zararsız olan bir maddeyi, yani besin maddesini, zararlı bir madde olarak algıladığı zaman besin alerjisi ortaya çıkmaktadır. Kişi aynı besin maddesini daha sonraları yediğinde, immün sistem büyük miktarlarda kimyasal maddeler ve histamin salgılar. Besin alerjileri çocuklarda yetişkinlere oranla daha sık görülür. En sık görülen sırasıyla; yumurta, inek sütü, fındık, fıstık, ceviz, mercimek, buğday ve kırmızı et’dir. Bireylerin besin alerjisinden etkilenmelerinin sebepleri kalıtımsal yatkınlık, alerjenle aşırı temas ve ince bağırsaktaki engelleyici sistemdeki bozukluktur. Yeni doğan bebeklerde alerji görülme riski her iki ebeveynin alerjik olmasında %40-60 iken, tek alerjik ebeveynde %20-40, alerjik olmayanlarda ise %5-15’inde alerji görüldüğü tahmin edilmektedir. Besin alerjisi olan çocuklar ve aileleri, hazır gıdalar konusunda mutlaka bilinçli olmalı ve tükettikleri besinlerin içeriğini önceden araştırmalıdır. Restoranda sipariş verilen yemeğin içinde alerjisi olan besinin olup olmadığı gerekirse yemeği hazırlayan aşçıya sorularak teyit edilmelidir. Besin içerikleri, hazırlanma süreci ve besinlerdeki saklı alerjenler ayrıntılı olarak sorgulanmalıdır. Tedavide ilk basamak sorumlu besinin belirli süreler diyetten tamamen çıkarılmasıdır. Örneğin inek sütü alerjilerinde süt kesilmeli, çocuğa inek sütü proteini içermeyen mamalar önerilmeli, anne sütünün devamı özendirilmelidir. Emziren annelerin sorumlu besini ve o besini içeren yiyecek maddelerini tüketmemesi gerekmektedir. Özellikle inek sütü alerjisi olan çocukların annelerinin süt ve süt ürünlerini diyetlerinden çıkarmaları önerilir.
Besin alerjisi zaman içinde tamamen veya kısmi olarak kendiliğinden düzelme olasılığı olan bir durumdur. Özellikle inek sütü, yumurta akı, soya ve buğday alerjisi olan çocukların önemli bir kısmında alerjilerin kaybolduğu bilinmektedir. Kuruyemiş alerjisi olan çocukların ise daha azında alerji kaybolmaktadır. Besin alerjisinin geçiş zamanı besinlere göre farklılık göstermekle beraber zaman zaman ergenlik dönemini bulabilmektedir. Başlangıçtaki kan ve deri testinde saptanan alerji şiddeti ne kadar yüksekse alerjinin devam etme süresinin daha uzun ve geçme olasılığının daha düşük olduğu bildirilmiştir.
Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.