Her canlı için kaçınılmaz olan, doğumdan ölüme kadar olan süreçte, fizyolojik faaliyetlerin normal olarak yürütülmesini sağlamaktır. Bireyin yaşamını sağlıklı ve kaliteli bir şekilde sürdürülebilmesinde, yeterli ve dengeli beslenmenin de önemli bir yer tutmakta olduğu görülmektedir. Ülkemiz hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkelerin sağlık sorunlarına sahiptir. Halkın beslenme durumu bölgelere, mevsimlere, sosyoekonomik düzeye, kır-kent ayrımına göre farklılık göstermektedir. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin en önemli nedenlerinden biri beslenme bilgisinden yoksunluktur. Beslenme bilgisi, bireylerin, ailelerin ve toplumların beslenme durumlarını ve alışkanlıklarını etkileyen etmenlerden biridir. Beslenme, büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşamak için gerekli olan öğelerin alınması ve vücutta kullanılmasıdır. Adölesanlarda en sık karşılaşılan riskli davranışlardan biri sağlıksız beslenmedir.
Yetişkin çağda kötü beslenme alışkanlığını değiştirmek zor olduğundan erken yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlığını kazandırılması kritik bir öneme sahiptir. Modern yaşamın getirdiği beslenme alışkanlıklarında değişimle birlikte, çocukların yağları ve karbonhidratları fazla miktarda tüketmeleri ve fiziksel aktiviteden uzaklaşarak televizyon/ bilgisayar oyunlarına yönelmeleri, başta obezite olmak üzere pek çok kronik hastalığın erken yaşta görülmesine neden olmaktadır. Dünya giderek sağlıksız beslenmekte bu ise yaşam süresini kısaltmakta ve yaşam kalitesini düşürmektedir.
Tedavi edici etkilerinin yanı sıra biz Diyetisyenlerinde halkı sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirmemiz çok önemlidir. Adölesan dönemde yeterli ve dengeli besin alımı; büyüme-gelişme, uzun süreli sağlıklı beslenme alışkanlıkların yerleşmesi ve gelecekteki hastalık riskleri açısından oldukça önemlidir. Dünya da olduğu gibi ülkemizde de adölesanlarda en sık görülen beslenme sorunlarının başında kahvaltı yapmamak, yüksek kalorili ürünler tüketmek, hazır meyve suyu ve gazoz ürünlerini tüketmek, süt ve ürünlerini yetersiz tüketmek, sebze ve meyve tüketiminin az olması gibi sorunlar gelmektedir.
Bir adölasanın sağlıklı büyüme ve gelişmeyi yakalaması için her gün mutlaka 2 değişim süt ve türevlerinden tüketmeli, en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmeli ve günde en az bir saat düzenli egzersiz yapmalıdır. Unutulmamalıdır ki diyet kişiye özeldir ve gelişi güzel diyet yapılmamalıdır. Bir program uygulanacaksa diyetisyenden yardım alınmalıdır.
Güzel görünmek istiyorsanız, yeterli ve dengeli beslenin.
Diyetisyen Ali Yoldaş
Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.