TR Doktor
Çocuk sağlığı Çocuklarda kilo kontrolü sağlıklı beslenme fiziksel aktivite çocuk gelişimi çocuk beslenmesi

Çocuklarda Sağlıklı Beslenme ve Kilo Kontrolü

Yazar: Dyt. Ali Yoldaş









ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI BESLENME VE KİLO KONTROLÜ

“Yedisinde neyse yetmişinde de odur.”

Yazıma bu atasözüyle başlamak istiyorum. Kişinin davranışları aslında onun çocukluk yıllarına dayanmaktadır. Ebeveynler bazen çocukların fazla kilolarıyla uğraşmak zorunda kalabiliyor. Bunun en büyük nedenleri çocukların düzensiz ve dengesiz beslenmesi. Yaşamış olduğumuz çağda gerek fast-food yiyeceklerin kolay ulaşılır olması, gerek abur cuburların ucuz olması gerekse bazı ailelerin sağlıklı çocuk beslenmesi hakkında eğitimsiz olması nedeniyle zayıf, kilolu ve obez çocukların sayısı git gide artmaktadır. Yaşamın gelecek yıllarının temelinin atıldığı çocuğun damak tadının, beslenme alışkanlıklarının oluştuğu çocukluk döneminde çocukların sağlıksız beslenmesi çocuğun iler ki yıllarda sağlıksız bir birey olmasına ortam oluşturmaktadır. Atasözünde anlatılmak istendiği üzere her davranışın temelinin atıldığı gibi beslenme alışkanlıkları da çocukluk döneminde başlamaktadır. Kilolu veya sağlıksız beslenen bir çocuğun obez olma ihtimali sağlıklı beslenen çocuklara oranla çok daha fazladır. Ancak çocuğun zayıf veya şişman olduğuna aile karar vermemelidir. Buna bir uzamanın karar vermesi çok daha sağlıklıdır.  Aileler çocuklarının kiloyla mücadele döneminde popüler yöntemlere başvursa da bizim için iyi olan programlar onlara uygun olmayabiliyor. Çocukların beslenmeleri onlara özel, gereksinimlerini tam olarak karşılayacak şekilde programlanmalı.

İlk olarak; çocuğunuzun doğru kilosunu öğrenin bunu yaparken bir hekimden veya beslenme uzmanından yardım alın. Daha sonra çocuğunuza özel bir program oluşturun. Çocuğunuzun diyet yapmasına ve takviye gıda almasına kendiniz karar vermeyin bunun için bir uzmandan yardım alın.

İkici olarak; eğer çocuğunuz kilolu veya zayıfsa yavaş yavaş alışkanlıklarınızı değiştirin daha sağlıklı programlar kullanın. Tabi bunu yaparken sadece çocuğun beslenme alışkanlıklarını değiştirmek yeterli olmaz çünkü anne ve baba çocuğun örnek aldığı kişilerdir eğer siz beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmez ve sağlıksız beslenmeye devam ederseniz çocuğunuzun sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmesini beklememelisiniz. Hep birlikte kahvaltı yapın sağlıklı yemekler tüketin hazır gıdalardan uzak durun ve sağlıklı besinler tüketin o zaman çocuklarınızda sizi örnek alarak sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinecektir. Abur cuburdan yerine kuru meyveler veya kuru yemiş tercih edin. Güne mutlaka doyurucu güzel bir kahvaltıyla başlayın. Porsiyon kontrolüne dikkat edin.

Üçüncü olarak; hareket edin, birçok araştırma gösteriyor ki çocukların günlük 1 saat fiziksel aktiviteye ihtiyaç duyuyor. Ancak yaşamış olduğumuz yıllarda çocuklar televizyon ve bilgisayar başında vakit geçiriyorlar. Bu durumda obez ve sağlıksız bireyler yetişmesine neden oluyor. Bu durumu önüne geçmek için çocuğunuzla yürüyüş yapın, bisiklete binin, basketbol veya futbol oynayın vs. ama mutlaka bir aktivitede bulunun bu hem çocuğunuzla aranızdaki bağı güçlendirecektir hem de çocuğunuzun sağlıklı ve güzel alışkanlıklar edinmesini sağlayacaktır. 

 

Dyt. Ali Yoldaş İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.