Diz ağrısı pek çok sebeple oluşabilir. Nedenler arasında ensık rastlanılanı yaşlılık dolayısı ile vücut asiditesinin artması sonucu, kıkırdak dokuda oluşan harabiyetlerle gelişen oateoartritlerdir. Travma ya da uzun süre sportif aktiviteye bağlı olabilir veya disk hernisinde olduğu gibi belden kaynaklanabilir.Akut dönemdeki diz ağrılarında travmatik cerrahi bir durumun atlanmaması için mutlaka ortopedik değerlendirme yapılmalıdır. Diz eklemi tendon ve ligamanlarından ya da kartilaj dokudan kaynaklanabilir.
Vücudun bazı organlarının yansıma ağrıları da burada görülebilir. Özellikle yüz bölgesi mukoza yapılarının, safra kesesinin ağrı yansımaları olabilir. Değerlendirmelerde bunlarında göz önünde tutulması unutulmamalıdır.
Tedavide ağırlıklı olarak nedenin saptanması ve ona yönelik tedavilerin planlanması esastır. Ani ve şiddetli dönemlerde; dinlendirme, soguk uygulama ve medikal ilaç tedavileri ile desteklenmelidir.
Süregelen kronik diz ağrılarında nedene yönelik uzun soluklu tedaviler planlanmalıdır. Tamamlayıcı tıp yöntemleri ile vücudun zararlı maddelerinin uzaklaştırılması yöntemleri ile kıkırdak harabiyeti azaltılabilmektedir. Kıkırdak harabiyetinin ilerlediği durumlarda nedene yönelik tedavilere ilave olarak, iyileşmeyi hızlandırmak için girişimsel ağrı tedavileri ve genel veya diz içine uygulamalar yapılabilir.
Süregelen diz ağrılarına yönelik olarak, medikal, fitoterapik ve diyet önerileri verilmekte, girişimsel yöntemler uygulanabilmektedir. Bu yöntemlerle başlangıç safhasındaki ( Grade I, II )kıkırdak harabiyetinin ilerlemesi durdurulabilmektedir. Böylece özellikle istirahat ağrılarında ciddi başarı elde edilmektedir.
Kıkırdak harabiyetinin geri dönüşümsüz duruma geldiği( Grade IV) kronik ağrılarda mobilizasyonun sağlanması ve ağrının giderilmesi için protez ameliyatları planlanabilir.
Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.