TR Doktor
kök hücre tedavisi kireçlenme menisküs yırtığı çapraz bağ yırtığı romatizma diz ağrısı kondromalazik patella bel fıtığı kalça ağrısı

Kök Hücre Tedavisi Nedir? Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Yazar: Doç. Dr. İrfan Koca









Kök Hücre Nedir? Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

  • Kök hücreler; işlev olarak henüz vücudumuzda dönüşüme uğramamış (kıkırdak, kas, yağ, kemik, kan, sinir, saç, cilt gibi) tüm doku ve organları oluşturan ana hücrelerdir.
  • Döllenmiş bir yumurtadan, normal fiziki yapımıza ulaşmamıza kadarki tüm süreci kök hücrelerimiz yapar.
  • Kemik, kıkırdak, kas, bağ, kan, diş, saç, cilt gibi dokularımızın oluşmasını, büyümesini, gelişmesi sağlayan hücrelerimizdir.
  • Kök hücrelerimiz saç, cilt ve tüm ortopedik tedavilerde ana tedavi ya da cerrahi tedavilere destek olarak yardımcı tedavi olarak kullanılıyor.
  • Yağ kaynaklı kök hücre: Vücudumuzun yoğun olarak yağ barındıran göbek bölgesi kök hücre açısından oldukça zengindir. Yağlarımızdan hazırlanan kök hücrelerimiz kullanım alanı en geniş olan hücrelerdir. Eklem problemlerinin tedavisi, saç tedavileri, cilt tedavileri, omurga disk tedavileri, kas tedavileri, bağ ve tendon tedavileri, kıkırdak tedavileri, kemik tedavileri gibi tüm tedavilerinde kullanıma uygundur.
  • Kemik iliği kök hücre: Kemik iliği hücrelerimiz vücudumuzdaki büyük kemiklerimizin içinde yoğun olarak bulunur. Kalçamızdaki leğen kemiği ise kemik iliği kaynaklı kök hücre hazırlamak için en ideal kemiktir. Kemik iliği kaynaklı kök hücrelerimiz ayak ve ayak eklemi, diz ve tüm diz eklemi, kalça ve kalça eklemlerindeki kemik ve kıkırdaklı dokuların tedavisi için oldukça uygundur.
  • Kemik İliği kök hücre için ameliyathane şartlarında anestezi altında, göbek bölgesinde veya leğen kemiğinden alınır.
  • Alınan kök hücre açısından zengin kemik iliği veya yağ dokusu yaklaşık 30-60 dk santrifüj aşamalarından geçirilerek tedavide kullanılabilir hale getirilir ve hedef bölgeye (Kalça eklemi, diz eklemi, ayak eklemi vs) tedavi uygulanır.
  • İşlemden sonra hastane odasında yaklaşık 3 – 4 Saat dinlenerek taburcu olabilirsiniz.
  • Kök hücreler uygulandıkları bölgede bir tedavi reaksiyonu başlatırlar. Hasarlı dokularda onarım ve yeni doku oluşumu sağlar bir nevi yara iyileşmesi gibi etki gösterirler. Tedaviden sonra ilk etkiler yaklaşık 1 ay sonra hastanın hissedebileceği düzeye gelir ilk 2 – 3 aylık süreçte yoğun bir şekilde etki gösterirken 6. Aya doğru yavaş yavaş görevini tamamlar.
  • Tedaviden sonra özellikle ilk üç hafta önemlidir. Bu süreçte mümkün olduğu kadar istirahat edilmeli ve diz eklemine yük verilmemelidir.
  • Kök hücre tedavisi yan etkisi olmayan %100 kendi hücrelerinizle yapılan bir tedavidir. Kısmi bir anestezi alabilecek herkese ve her yaştan hastaya uygulanabilir ama diz mekanik yapısının bozulduğu ileri seviye rahatsızlıklarda kök hücre yeterli şifayı sunamaz.

.

Doç. Dr. İrfan Koca İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.