Şeker hastalarında kontrolsüz kan şekeri düzeyi durumlarında gelişen nöropatik ağrılardır. Ağrının yanısıra karıncalanma, yanma, elektiriklenme gibi şikayetler olur. En önemli unsur elbette kan şeker düzeyini iyi kontrolüdür.
Şeker Hastalığı (Diabet) ve Ağrı
Halk arasında "Şeker Hastalığı" olarak bilinen, kan şekerinin yüksekliğiyle karakterize olan "Diabet" hastalığında “diabetik nöropati” şeklinde isimlendirilen bir ağrı durumu gelişebilir.
Diabetik nöropati, diabetik hastalarda görülen bir tür sinir hasarıdır. Uzun süredir diabeti olan kişilerde sinir hasarı kaçınılmazdır. Kan şekerlerini normal sınırlarda tutmayan/tutamayan kişiler daha sık olarak diabetik nöropatiye yakalanırlar. Erklerde, kadınlara oranla daha sık görülür.
Ayaklarda ve ayak parmaklarında hissizlik-uyuşukluk diabetik nöropati bulgusu olabilir. Bu hissizlik nedeniyle diabetik nöropati hastaları küçük kesileri ve travmaları hissetmeyebilirler.
En önemlisi kan şekerinin normal sınırlarda kalmasının sağlanmasıdır. Sağlıklı beslenmek, yüksek yağ ya da şeker içeriği olan gıdalardan uzak durmak şarttır. Aşırı kiloların verilmesi de diabetin kontrol altına alınması ve diabetik nöropati oluşumunun önlenmesi için çok önemlidir. Düzenli egzersiz ve ilaçların düzenli kullanımı tüm bunlar için yardımcı olacaktır.
Tedavide; ilk adım ağrı kesici etkisi olan çeşitli ilaçların kullanılmasıdır. İlaç tedavisiyle yeterli ağrı kesilmesi sağlanamayan hastalara çeşitli girişimsel ağrı tedavileri uygulanabilir. Bunlar içinde özellikle etkili olanları ağrı iletiminde önemli rol oynayan sempatik sinir sisteminin bloklarıdır. Bu hastaların şikayetlerinin sistemik bir hastalıktan kaynaklandığı düşünülürse tedavinin de tüm bedeni içine alacak, bütünsel bir yaklaşımla yapılması gerektiği anlaşılacaktır
Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.