TR Doktor
Bebeklerde Gaz Sancısı Kolik Nedir? Bursa Çocuk Doktoru Kolik Rahatsızlığı Colic

Bebeklerde Gaz Sancısı, Kolik Nedir?

Yazar: Uzm. Dr. Turgay BAZ









Tüm bebekler ağlar ve kolik bu normal davranışın aşırı formudur. Belirli aralıklarla oluşan sebebi belli olmayan ve aileyi rahatsız edecek düzeydeki ağlamalardır. Herhangi bir sorunu olmayan sağlıklı bebeklerde görülür. Gaz sancısı olarak da bilinir. Genellikle öğleden sonra ve akşam saatlerine doğru görülür. Tedavi gerektiren herhangi bir tıbbi soruna bağlı olmamasına rağmen anne-babaların en sık doktora başvurma nedenidir. Önceleri, "Anlayamadığımız bir sorun mu var?" korkusuyla, daha sonra ise ne pahasına olursa olsun bu sancıyı dindirip bebeği rahatlatma isteği ile doktora başvurulur.

KOLİK OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

Genellikle 3 haftalıkken başlayan, haftada en az 3 gün olan, özellikle akşam saatlerine doğru başlayan ve en az 3 saat kadar sürebilen ağlamaları varsa bebeğinizde kolik olabileceği aklınıza gelmelidir.

Kolik nöbetleri neden 3-4 haftalıkken başlar? Çok fazla ağlamayan yenidoğan bebeklerde tüm uyaranlara karşı blokaj olduğu düşünülmektedir. Ancak birinci ayın sonunda bu mekanizma ortadan kalkar ve dışarıya karşı daha uyanık olurlar. Gün içinde sürekli uyaran bombardımanına maruz kalan bebek akşam saatlerinde iyice gergin ve uyarılmış halde olur. Ve sonuçta nedensiz olduğunu düşündüğümüz ağlamalar görülür. İşte bazen üçüncü bazen beşinci ayın sonunda bebek bu uyaranlarla başa çıkmaya başlar ve kolik sona erer.

Uzm. Dr. Turgay BAZ İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.