TR Doktor
Şaşılık Prof. Dr. İbrahim Erbağcı Gaziantep Göz Doktoru

Şaşılık, Baş Pozisyonu Bozukluğuna Neden Oluyor

Yazar: Prof. Dr. İbrahim ERBAĞCI









İki gözün birbirine paralelliğinin bozulmasını 'şaşılık' olarak tanımlanmaktadır. Şaşılığı bulunan hastalar çift görmemek için bazı hareketler yapar buda baş pozisyon bozukluklarına neden olur. Bu rahatsızlıktan dolayı televizyona düzgün bakamayan, başı omuza, çeneyi aşağı veya yukarıya kaldıran, kafasını sağa sola çeviren çocuklarda anormal baş pozisyonu bozukluğu ortaya çıkmaktadır. Ancak şaşılıkta ortaya çıkan baş pozisyonu bozukluklarını ameliyatla düzeltiyoruz.

Kişilerin yaptıkları bu hareketlerle çift görmeden korunduğunu ancak boyun kaslarındaki dengenin bozulmamaktadır.

Çocukluk döneminde şaşılık

Şaşılığın yüzde 10'luk bölümü doğuştan oluşturmaktadır.

Diğer bir şaşılık ise çocukluk dönemini kapsayan ilk 12 yaşta ortaya çıkar. Bu da 2 ile 4 yaşlarında aşikar olmaya başlar ve herhangi bir bakış kısıtlılığı yoktur. Çift görme olmaz fakat kayan göz tembelleşir. Bunun için çocukluk dönemi şaşılıklarında erken müdahale önemlidir. Doğuştan ortaya çıkanları ilk bir yıl içinde, 2-4 yaşında ortaya çıkanları ise en geç 12 yaşına kadar zamanında müdahalelerle fonksiyonel olarak şaşılığı düzeltebiliyoruz. Bir diğer şaşılık çeşidi ise anormal baş pozisyonlarıdır. Çocuk düz bakamaz, kafasını sağa, sola çevirir, yukarı, aşağı eğer. Bir çocuk sürekli düz bakamıyorsa bunun arkasında şaşılık olabilir. Bu gibi durumlarda erken teşhis önemlidir. Erken teşhis ettiğimizde baş pozisyonunu ameliyatlarla düzeltebiliriz.

Felçli şaşılıkta tedavi

Erişkin yaşlarda çift görmelerle ortaya çıkan felçli şaşılıkların da tedavisi mümkündür. Kontrolsüz diyabet, tansiyon ve baştaki bazı problemler şaşılığa yol açmaktadır. Bu hastaların çift görmemesi için erken dönemde botoks enjeksiyonu yapmaktadırlar. Geç planda ise diğer çocukluk dönemindeki şaşılıklar gibi cerrahi müdahaleyle çift görmeden tek görmeye indirebiliyoruz. Felçli şaşılıklarda fonksiyonu da düzeltebiliyoruz. Çocukluk çağında başlamış fakat hiç ilgilenilmemiş, yaşı ilermiş hastalara da müdahale yapıyoruz ama yaptığımız müdahale daha çok hastanın kozmetik ve psikolojik olarak rahatlaması yönünde oluyor.

Prof. Dr. İbrahim ERBAĞCI İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.