TR Doktor
doğru karar vermek

Nasıl DOĞRU karar veririz? YANLIŞ karar verdiğimiz durumlar nelerdir?

Yazar:









Her gün bir şekilde kararlar vermek zorunda kalıyoruz.

Bunların bazıları çok basit kararlar ve bu kararların birçoğunu otomatik olarak alıyoruz ve bunların farkına bile varmıyoruz.

Ama bir de karar verirken zorlandığımız, üzerinde düşündüğümüz ve hatta karar verirken bizi strese sokan vermemiz gereken kararlar var.

Ya yanlış karar verirsem,

Ya verdiğim karar için sonra pişmanlık duyarsam soruları aklımıza geliyor.

Bazen de verdiğimiz kararlar bizde suçluluk duygusuna neden olabiliyor.

Peki, ne yapmalıyız?

Karar verirken, nelere dikkat etmeliyiz?

En iyi kararı nasıl verebiliriz?

1.       Seçeneklerinizi belirleyin:

Seçeneklerinizi belirlemek, ilk etapta yapmanız gereken ilk adımdır çünkü çoğu zaman yapılabilecek seçeneklerin tamamını göremeyiz. Bazen de gördüğümüz seçenekler duygularımız veya başka nedenlerle doğru seçenek olarak gözükmezler ve ancak duygularımız soğuduğunda ve üzerinde düşünüldüğünde doğru oldukları anlaşılır.

Size anlamsız bile gözükse, tüm seçenekleri göz önünde bulundurun.

2.       Kendinize zaman verin:

Sıcağı sıcağına karar vermek doğru değildir. Duygularınızın soğumasına zaman tanıyın. Yoğun duygular içinde verilen kararlar, o duygularınızın paralelinde olacaktır. Peki, ya duygularınız değişirse, hatta tam tersi duygular içine girerseniz ne olacak? Kararınız da değişecek mi? Çoğu zaman verilen en doğru karar, duygulardan arındırılmış objektif bir karardır.

3.       Yorgunken karar vermeyin:

Yorgun olduğumuzda, seçeneklerimizi doğru saptayamayız. Karar vermeden önce dinlenin ve seçeneklerinizi iyi saptayın.

4.       Dürüst olun:

Karar verirken hem kendinize hem de karşınızdakine dürüst olun. Yalan söylemek veya bir şeyleri saklayarak karar vermek sizi her zaman zor duruma sokacaktır. Ayrıca, vicdanınızı da rahatsız edecek ve sizi hep suçluluk duygusuna itecektir.

Unutmayın, yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Yalan veya gizlenen her ne varsa muhakkak ilerde ortaya çıkar. Ya siz yalanınızı unutur ve ilerde doğrusunu söylersiniz veya yalan kendiliğinden ortaya çıkar.

5.       Hızlı karar vermeyin:

Karar verdikten sonra, kendinize kararınızı gözden geçirecek zaman tanıyın. Karar ne kadar büyükse, kendinize o kadar fazla zaman tanıyın. Bazen çok hızlı karar vermeniz gereken durumlar olur ve zamanınız olmaz. Bu durumda tecrübeleriniz size yol gösterecektir, duygularınız değil.

 

Kararlarınızın doğruluğunu size zaman gösterecek olmakla beraber, karar verirken söz konusu 5 maddeyi göz önünde bulundurmanız size DOĞRU karar vermenizde yardımcı olacaktır.

 

Başar Akçagöz

 

 

Diğer makaleler için:

https://www.basarakcagoz.com/blog.php

İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.