TR Doktor
burada ve şimdi anı yaşamak

Burada ve Şimdi | Anı Yaşamak

Yazar:









Bilinçli olarak, burada ve şimdiki zamanı yaşamanın gücünü biliyor musunuz?

Şu anı yaşamaktan keyif almayı hepimiz biliyoruz diye düşünsek de, bunu başarabilen çok az kişi var. Çünkü gerçekte anı yaşamak, yalnızca orada fiziksel olarak bulunmak değildir. Yaşadığımız anı, özümüzde hissetmektir, onu içselleştirmektir, çevreyle uyum sağlayabilmektir, andan kopmamaktır.

Bunu başarabilmek oldukça zor, çünkü devamlı olarak bizi şu andan uzaklaştıran duygularımız ve düşüncelerimiz araya girmekte, bilinçli olarak anı yaşayamamaktayız.

Fransız yazar Gustave Flaubert (1821-1880), “Gelecek, bize işkence ediyor ve geçmiş, bizi zincirliyor. Bu yüzden, bu günü kaçırdık” demiş.

Ne kadar da doğru! Geçmişin etkisinden kurtulamamak ve gelecek kaygıları arasında savruluyoruz. Halbuki dikkatimizi şimdiki ana verdiğimizde, varlığımızı hissederiz, mutlu oluruz.

İnsanların çoğu, bugüne odaklanmak yerine geçmişte yaşadığı olumsuzluklara,  pişmanlıklarına veya gelecek planlarına odaklanırlar. Bu sebeple,  bugün etraflarında ne olduğunu kaçırırlar.

Fritz Perls tarafından geliştirilen humanist yaklaşım olan Gestalt Terapi, şimdi ve burada’nın gücünden faydalanır.  

Bilişsel davranışçı ekolün devamı olan Mindfullness (Bilinçli Farkındalık) da şimdi ve burada’nın gücünden faydalanır.

Amaç, bu günkü olanlara odaklanmak, şu an ne yapmamız gerektiğini düşünmektir.

Anı kaçırmamak adına yapabileceklerimizi sıralayalım:

·         Siz, yalnızca düşüncelerinizden ibaret değilsiniz:

Ünlü matematikçi filozof, Descates (1596-1650), “Düşünüyorum, öyleyse varım” demiş. Bu düşünce modern insanın düşünce yapısını tanımlar ve doğrudur ancak, mutlu olmak için yalnızca düşünmek yetmiyor çünkü yalnızca düşüncelerimizle kendimizi tanımlayamayız.

 

Keşke böyle olmasaydı, keşke böyle yapsaydım gibi geçmişe ait düşüncelerimiz veya ne yaparsam düzeltebilirim gibi gelecek hakkındaki düşüncelerimiz bizi özümüzden ve günümüzden ayırırlar.  

 

Ana odaklanmaya çalışın, şu an etrafınızda neler olduğunu gözlemleyin.

 

·         Siz, yalnızca duygularınızdan ibaret değilsiniz:

Psikanalitik kuramın kurucusu Sigmund Freud (1856-1939) ve birçok düşünürün bilinçaltımızda bulunan olaylar ve duygulara verdiği öneme rağmen, duygu ve düşüncelerimizin irademizi şekillendirdiği açıktır.

Duygu ve düşüncelerimiz bizi harekete geçirirler, bizi mutlu veya mutsuz yapabilirler. Bununla beraber geçicidir ve değişebilirler. Olayların akışına göre değişebilirler.

Ayrıca biz de duygu ve düşüncelerimizi bilinçli olarak değiştirebilir ve yönetebiliriz. Bugün duygu ve düşüncelerimizi yönetmeyi öğrenmek için birçok yöntem var.

Bu sebeple, duygularınızın esiri olmayın, onların değişebileceğinin farkında olun.

 

Şimdi ve burada egzersizi:

·         Rahat bir yerde oturun, nefesinize odaklanın. Düzenli ve diyaframdan nefes alın. Yaşadığınızın farkına varın. Enerjinizi hissedin.

·         Etrafınızdaki seslere odaklanın, kaç tane ayrı ses duyuyorsunuz?

·         Ne kadar farklı koku alıyorsunuz? Kokulara odaklanmaya çalışın.

·         Ağzınızdaki tatları fark etmeye çalışın.

·         Etrafınızdaki nesneler dokunun. Yumuşaklığını, sertliğini, renklerini fark edin.

Bu egzersizleri düzenli olarak yapın.

Farkındalık, şimdi ve burada konusu için bizden destek alabilirsiniz.

 

Başar Akçagöz

 

Diğer makaleler için:

https://www.basarakcagoz.com/blog.php

 

İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.