TR Doktor
Gastroözofageal reflü reflü reflü tedavisi kusma kusma nedenleri

Çocuklarda Gastro-Özofagial Reflü

Yazar: Op. Dr. Mustafa Aydinç









Bebek ve daha büyük yaştaki çocuklarda, birçok hastalığın seyri sırasında ortaya çıkabilen ‘’kusma’’ ortak bir bulgu olduğundan çoğu kez pek üzerinde durulmaz. Bebekler hayatın ilk bir yılı içerisinde beslenme sonrasında görülen, alınan fazla gıdanın çıkarılması şeklinde görülen ’’regürjitasyon’’ önemli değildir. Ancak ısrarla devam eden kusmaların nedenin ne olduğu mutlaka araştırılmalıdır. 
Çocuklarda çok sık rastlanan mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi hali olan reflü, bebeklerde 1’inci aydan itibaren görülmeye başlıyor. Kusmaya neden olan sorun, hem çocuğun hem de anne-babanın yaşamını önemli ölçüde etkiliyor.
Reflü sorunu olan bebek ve çocuklar için öneriler
1-Beslenme hataları nedeniyle de reflü olabilir, anneler özellikle bebeklerin beslenmesini desteklemek ve sabaha kadar rahat uyumaları düşüncesiyle yatmadan önce veya uykuda bebeklerini beslerler, bu durum reflüyü artırabilir. Bu nedenle yapılmamalıdır. Özellikle reflüsü olan bebekler ve çocuklar en son beslenmeden iki saat sonra yatırılmalıdır.
2-Öncelikle beslenme şekli ve yatak şekli düzeltilmelidir. Reflü tanısı alan çocukta yatak başı 30 derece kadar yükseltilmelidir. Yatak eğimini yaparken sadece yastık yükseltisi değil, yatak çocuğun aşağı kaymayacağı bir eğimde olmalıdır ayrıca sol yan pozisyonda yatırılmaları reflüyü azaltır.
3- Reflü şüphesi olan bebeklerin beslenmesinde dikkat edilecek nokta, kusmalar nedeniyle bebeğin normal koşullarda beslenmesini sürdürememesidir. Bu nedenle bebek çok yakından takip edilmeli düzenli olarak kilo artışı izlenmelidir.
4- Az miktarda, sık sık beslenmelidir. Her beslenmeden sonra gazı çıkarılmalıdır. Beslenme sonrası 30 derece eğimde yarım saat yatmadan hemen kucağa alınmamalı
5-- İnek sütü alerjisi varsa diyetten inek sütü çıkartılmalıdır.
6- Büyük çocuklarda reflüyü arttıran çikolata, aşırı yağlı baharatlı, acılı, ekşili cips, ketçap, mayonez, hardal, soğan, sarımsak gibi gıdalar, asitli gazlı içecekler yasaklanmalıdır.
7- Öğün miktarları küçük tutulmalı, ideal vücut ağırlığı korunmalı, akşam yemekleri yatmadan en az 2 saat önce yenmeli, yemeklerden sonra en az 1 saat yatar pozisyon alınmamalıdır.
TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Reflü hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçların yemek borusu kapakçığının basıncını artırarak, mide içeriğinin yemek borusuna kaçışını engeller, mide boşalmasını kolaylaştırır, mide asidini nötralize eder veya azaltır ve yemek borusundaki asit etkisini azaltır.
 Komplike olmamış reflülerde cerrahi tedavi gereksinimi yoktur ancak ilaç tedavisine yanıt alınamadığı, geçici solunum durması, solunum sıkıntısı riski, darlık gelişmi, sık akciğer enfeksiyonları, yemek borusunda mide asiti nedeniyle kanamalar, özellikle bebeklerde tedaviye rağmen kilo alamama, doğuştan kalp hastalığı veya zeka özürlü çocuklarda ender olarak cerrahi tedavi uygulanabilir 
Erken tanı konmuş zamanında tıbbı tedaviye başlanmış çocuklarda cerrahi tedavi gereksinimi % 3 düzeyindedir

Op. Dr. Mustafa Aydinç İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.