Vücutta belli bir oranın üzerinde bulunduğunda kişinin yaşamsal işlevlerine zarar veren bazen ölüme bile yol açabilen kimyasal maddelere zehir denir. Bu tür maddelerin çeşitli şekillerde vücuda girmesi sonucunda ortaya çıkan durum, zehirlenmedir.
Zehirlenme, zehirli maddelerin yenmesi veya içilmesi, solunması, deri ile temas etmesi ya da bazı hayvanların ısırması ile meydana gelir. Evlerde veya endüstride kullanılan gazların solunum yolu ile vücuda girmesi ya da zirai tarım ilaçlarının vücudumuza temas etmesi de, zehirli maddenin ağız yolu ile vücuda girmesi kadar etkili ve tehlikelidir.
Zehirin özelliğine göre vücutta yarattığı etkiler de belirtiler de farklı olur. Zehirlenmede kişi kendini kaybetmiş ya da bilincini yitirmiş olabilir. Görme bozukluğu, zehirlenmenin belirtilerinden en bilinenidir. Hastanın nefesinden gelebilecek benzin ya da tiner gibi kimyasal maddelerin keskin kokusu hissedilebilir. Mide bulantısı, kusma ve ishal gibi semptomlar, zehirlenmenin önemli belirtilerindendir. Ayrıca, hastanın derisinde kızarıklık, yanık ve diğer belirtiler gözleniyorsa zehirli temas etmiş olabileceği düşünülür.
Bazı zehirler kusma yolu ile vücuttan çıkarılabilir. Kimyasal maddeler kusarak vücuttan atılabilir. Zehir, kişinin cildine veya giysisine bulaşmış ise derhal elbiseler çıkarılmalı ve cilt bol su ile yıkanmalıdır. Solunum durması veya şok durumunda suni tenefüs uygulanmalı ve hasta vakit kaybetmeden hastaneye götürülmelidir. Eğer hastanın hangi maddeden zehirlendiği biliniyor ise hastaneye başvurulduğunda konu ile ilgili bilgi verilmelidir.