TR Doktor

Soğuk Algınlığı

Sesli Oku

Soğuk algınlığı dünyada en sık görülen hastalıklardan biridir.  Soğuk algınlığına neden olan 200'den fazla virüs çeşidi vardır. Yetişkin insanlar yılda 2-4 kez, çocuklarda ise yılda 6-8 kez soğuk algınlığına yakalanmaktadır. Hastalığın çoğunlukla hafif seyretmesine ve genellikle bir hafta kadar sürmesine karşın, iş ve okul günü kayıplarıyla doktor ziyaretlerinde soğuk algınlığı birinci sırada yer almaktadır.

Soğuk algınlığına neden olan virüsler ile karşılaştıktan 1-4 gün sonra belirtiler ortaya çıkar. Enfeksiyonun akut dönemi üç gün kadar sürer. Bu dönemin geçmesinden sonra bir hafta veya daha uzun süre burun ve boğazdaki dolgunluk hissi devam edebilir. Belirtilerin başlamasından sonraki ilk üç gün içinde virüsü başkalarına bulaştırabilirsiniz. Buna karşı sizin ve çevrenizdekilerin önlem alması gerekir.

Hastalık etkenleri özellikle burun ve boğaza yerleşerek:

  • Burunda akıntı, bazen tıkanma ve solunum güçlüğü

  • Boğazda dolgunluk ve göğüste tıkanma hissi (konjesyon)

  • Boğazda yanma ve ağrı

  • Kuru öksürük  

  • Gözlerde sulanma ve yanma hissi

  • Genel vücut ağrıları

  • Başağrısı

  • Sürekli halsizlik gibi belirtilere neden olur.

 

   Özellikle soğuk algınlığı sırasında enfeksiyon riskini artıran sigaradan kaçınmak gerekir. Dengeli (bol taze meyve-sebze, meyve suları) beslenmek, A, B kompleks, C, çinko ve bakır gibi vitamin ve mineral takviyesi özellikle faydalı olabilir. Bazı çalışmalar uzun süreli vitamin mineral kullanımı direnci daha artırabileceği için faydasının daha çok olacağını söylemişlerdir. Tavuk çorbası 12. yüzyıldan beri soğuk algınlığı olanlara önerilen bir besindir. Son bilimsel araştırmalar tavuk çorbasının soğuk algınlığına iyi geldiğini göstermektedir. Gözlerinizi yaşartacak ölçüde baharatlı gıdalar burun tıkanıklığını giderebilir. Acı ve baharatlı gıdalar vücudun soğuk algınlığını yenmesinde yardımcı olacaktır. Öksürük ve boğaz pastilleri boğazı yumuşatabilir. Ancak naneli ve mentollü olanlardan uzak durun. Bunlar boğazı kurutucu etki gösterebilir. Burun kenarlarının çatlamaması için yumuşatıcı kremler kullanabilirsiniz, Günde en az 10 bardak su içmek burun akıntısı ve terleme ile kaybettiğiniz suyu yerine koyacak, burun ve solunum yollarındaki şişme ve tıkanıklığı (konjesyon) azaltacaktır. Odanızdaki havayı nemlendirin. Bunu yatmadan önce genişce bir kaba kaynar su koyarak veya kaloriferin üstüne ıslak havlu koyarak sağlayabilirsiniz. Vücudunuz soğuk algınlığına karşı savaşırken 12 saat veya daha fazla uykuya ihtiyaç duyabilirsiniz. Vücudunuz enfeksiyonla savaştığından hafif ateşiniz olabilir ama ateş 38 derece ve üstüne çıktığında aile hekiminize  danışmak gerekir. Hastalıktan korunmak için

  • Ellerinizi sık sık yıkayın
  • Soğuk algınlığı olan kişilerle temas etmekten kaçının
  • Soğuk algınlığı olanlarla temas ettikten sonra burnunuza ve gözlerinize dokunmayın
  • Soğuk algınlığınız varsa hapşırıken ya da öksürürken sürekli mendil kullanın

Diğer İlgili Makaleler