TR Doktor
20 yaş dişleri 20 yaş dişi çekimi

20 yaş dişleri hangi durumlarda çekilmelidir?

Yazar: Dt. Ahmet ÖZGÜR









Ağızda sürdüğü halde yirmi yaş diş bölgesinin temizliği, fırçalanması kolay olmadığından çürüklerle karşılaşılmaktadır. Çürükler sonucu ağrılar ve ağız kokusu oluşmaktadır.
Ağızda bir kısmı görünen, bir kısmı gömülü kalan yirmi yaş dişleri en fazla rahatsızlığa sebep olan yirmi yaş dişleridir. Bu durumda diş etinden çıktıkları bölgede gıdaların sıkışmasına ve birikmesine yol açarak enfeksiyona neden olurlar. Hem kendisi temizlenemediğinden çürümekte, hem de komşuluğundaki azı dişinde çürük oluşturmaktadır.
20 yaş dişi bölgesinde gelişen enfeksiyon; çevresindeki diş etinde şişlik ve kızarıklık, boyuna ve kulağa yayılan şiddetli ağrı, lenf bezlerinde büyüme, ağız açma ve yutkunma sırasında ağrı, ağız açma kısıtlılığı gibi şikayetlere neden olur.

Yapılan çalışmalar yirmi yaş dişinin ağızda mevcudiyetinin korunduğu durumlarda dişeti hastalıklarının yaygınlaştığını göstermektedir.
Tam gömülü 20 yaş dişleri ise önündeki dişleri sıkıştırabilir, dişlerde çapraşıklık (eğrilik) yaratabilirler. Ayrıca komşu dişe baskı yaparak bu dişin çürümesine neden olabilirler.
Uzun yıllar fark edilmeyen gömülü 20 yaş dişleri, çene kemiği içerisinde büyük boyutlara ulaşan kistlere neden olarak, çene kırığıyla bile sonuçlanabilecek ciddi sorunlara yol açabilirler.

Kimi zaman ise dişlerin düzgün sıralanmaları için 20 yaş dişlerinin ortodontik tedavi amacıyla çekilmeleri gerekebilir.

20 yaş dişleri hangi yaşta çekilmelidir? Her yaşta 20 yaş dişi çekilir mi?
Sebep olabileceği sorunlar göz önüne alındığında varlığı tespit edildiği anda çekilmesi uygundur. Yurtdışında yirmi yaş dişleri kök oluşumu tamamlanmadan; alt çene siniriyle komşuluk kurmasına fırsat verilmeden, 14?lü yaşlarda proflaktik olarak çekilmektedir.

20 yaş dişlerinin mutlaka çekilmesi mi gerekir?
Doğru pozisyonda yerini almış, sağlıklı bir 20 yaş dişine sahip, ağız hijyenini sağlayabilen bireylerde çekimine gerek yoktur.

Dt. Ahmet ÖZGÜR İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.