TR Doktor
Yenidoğan Sünnet Sünnet Gaziantep Sünnet Op.Dr. Mesut Siğa

Yenidoğan Sünneti Nedir?

Yazar: Op. Dr. Mesut Siğa









Hayatın ilk 1-1,5aylık dönemi yenidoğan sünneti olarak ifade edilir.Göbek düştükten sonra, bu dönem içerisinde sünneti öneriyorum.
Bu dönem içerisinde, lokal anestezi ile soğuk olmayan bir müdahale odasında ve Yenidoğan sünneti konusunda eğitimli ve deneyimli (en önemli şart) bir hekim tarafından yapılan bir sünnetin avantajları(kendi deneyimim):

1)Çok hızlı iyileşir (ortalama 3-5gün)
2)Enfeksiyon riski daha azdır(bende daha olmadı)
3)Kanama riski daha azdır(bende daha olmadı)
4)Sünnet süreci, çocuk ve aile için rahat geçer
5)Psikolojik olarak olumsuz etkilenme yoktur
6)Dinimize uygunluk: Peygamber efendimizin(s.a.v) torunları, Hz.Hasan ve Hüseyin'i 1 haftalıkken sünnet ettirdiği söylenmektedir.
7)Sünnetin yapıldığı batı toplumları ve Amerika'da, çok yaygın olarak(bir araştırmaya göre %95-97) yenidoğan sünneti yapılmaktadır.

Görüldüğü üzere çocuk ve aile için düşünüldüğünde en uygun zaman ilk 1-1.5aylık dönemdir. Ancak, yenidoğan sünnetinin olmazsa olmaz şartları vardır.

1) Yenidoğansünneti konusunda ciddi bir deneyim: Bebeğin yapısı bu dönemde çok narindir ve sünnet derisi daha da yapışıktır. Ve alınacak sünnet derisi fazlalığı mantığı daha büyük çocuklara göre farklıdır.

Genel anestezi(narkoz) ile sünnete hayır!
Lokal Anestezi ile sünnete evet!

2) Yenidoğansünneti mutlaka lokalanestezi ile olmalıdır. Sünnet, genelde acil olmayan bir işlem olduğu için narkoz verilmesi kesinlikle bebek için ciddi hayati risk doğurabilir.

Ameliyathanede sünnete hayır!
Sünnet için dizayn edilmiş, müdahale odasında sünnete evet!

3) Sünnet için dizayn edilmiş, yenidoğan bebek için soğuk olmayan bir müdahale odasında yapılmalıdır. Ameliyathane ortamı, yenidoğan bebek için çok soğuk bir ortamdır. Soğuk, tek başına bu dönemde hayati bir risktir.

Yukarıdaki sartlar yerine getiren hekim yenidoğan sünnetini önerir ve yapar. Bu 3 maddenin gerektirdiği sartları taşımayan hekim; yenidogan sünnetini önermemeli ve yapmamalıdır. Kendisinden de bu beklenmemelidir. Her hekim, kendi deneyim ve sartlarına göre hareket eder ve etmelidir. Kendisine, alışık olmadığı zaman ve yöntem dayatılmamalıdır. Aksi taktirde, sünnet olsun derken bebek zarar görebilir.

Sağlıklı günlerde görüşmek üzere

Op. Dr. Mesut Siğa İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.