En Değerli Varlığımız Sağlığımız
İnsanoğlu geçtiğimiz yüzyılda bilimsel ve teknolojik açıdan çok önemli gelişmeler sağladı. Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte yaşamımıza bir çok kolaylıklar girmesine rağmen bir takım yıkıcı etkilerle karşılaştık. Özellikle doğal beslenme kaynaklarından hızla uzaklaştık. Buğdayın ıslahı adına genetiği ile oynadığımızda teknolojinin beslenme kaynaklarını insanlığın hizmetine sunacağından gururla bahsettik. Yine gıdalarımıza raf ömrünü uzatan ve lezzetini arttıran bir çok kimyasal katarak beslenme sorunlarına çözüm bulduğumuzu düşündük. Bu gün gerçekten doğal gıdalara ulaşmak çok pahalı ve zor hale geldi. Çevre kirliliği ve aşırı yoğun stresli hayat tarzıda üzerine eklenince kronik hastalıklarda bir patlama gerçekleşti.
Diyabet, kanser, ruhsal problemler tarihteki en sık görülme düzeyine ulaştı. İstatiksel verilere göre bugün her dört kişiden biri kronik hastalıklara yakalanıyor ve önümüzdeki beş yılda bu oranın üçte bire kadar yükselmesi bekleniyor. Çevremizdeki akrabalarımızın dostlarımızın hastalıklarına üzülürken sıranın ne zaman bize geleceğini düşünerek endişeyle bekliyoruz.
Bu şartlar altında en değerli varlığımız olan sağlığımızı nasıl korumalıyız?
Toplumda sağlığın ne kadar önemli olduğu bilinmesine rağmen onu korumakla ilgili yeterli çaba sarfedilmemektedir. Ayrıca bu konuya gereği kadar önem verilmemektedir. İlk yapılması gereken hastayken değil hasta olmadan sağlık profesyonellerinden yardım almaktır.
Artık bir çok hastalıkta genetik yapının önemli olduğu iyi bilinmektedir. Bazı kişiler potansiyel hasta adayıdır. Genetik yapının tespiti ve riskin ortaya konulması kişilerin hastalık risklerine göre yönlendirilmesi hasta sağlığı aşısından oldukça önemlidir. Kişiye özgü tedavi seçenekleri tüm gelişmiş ülkelerin üzerinde durduğu bir konudur.
Doğal beslenmenin azalması, çevre kirliliği ve aşırı stres kronik hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Sağlıklı insanların düzenli olarak sağlık kontrol (check up) programlarına dahil olmaları ve özellikle eksik vitamin, mineral ve gıdaların desteklenmesi gerekmektedir. Önemsenmeyen en küçük bir eksiklik geri dönüşü çok zor hastalıklara neden olabilmektedir. Sağlıklı beslenme ve eksikliklerin tespiti bir çok hastalığı oluşmadan önlemede en önemli silahımızdır.
Bu gün başımıza gelen sağlık sorunlarının temeli hareketsiz yaşam şartlarından kaynaklanmaktadır. Hareket etmek efor harcamak insanoğlunun doğal yapısında varken bunu ortadan kaldırmak insanların doğasını bozmak anlamınına gelmektedir.
Aşırı stres bağışıklık sistemini ciddi baskılamakta ve yine hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Doğru beslenme, gerekli takviyelerin alımı ve hareket bağışıklık sisteminin en önemli destekcileridir.
Elimizdeki hazinenin değerini bilelim ve sağlığımızı mutlaka koruyalım. Bunun için bahanelere sığınmaktansa basit ve etkili yöntemleri kendimize alışkanlık edelim. En değerli varlığımız sağlığımız.
Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.