TR Doktor
Kolelitiazis

Safra Kesesi Taşı (Kolelitiazis)

Yazar:









Safra Kesesi Taşı

 

Safra kesenizde taş mı var?

Safra kesesinin en sık görülen hastalığı ‘taş’lardır. Kesin tedavisi ameliyattır. Günümüzde ameliyatların büyük bir bölümü laparoskopik yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntemin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok tercih edilmesinin nedeni; ameliyat sonrası dönemin rahat geçmesi ve hastanın normal hayatına en kısa sürede dönebilmesidir.

Safra kesesi nedir? Fonksiyonları nelerdir?


Ortalama uzunluğu 10 cm. genişliği 3 cm. olan küçük, kese biçiminde bir organdır. Karaciğerin alt yüzünde, karaciğerle temas edecek biçimde bulunur. Safra sıvısını depolamakla görevlidir. Yemekler mideden incebağırsağa geçtiğinde kasılarak içinde konsantre ettiği safrayı barsağa akıtır. Böylece yediklerimizin sindirilmesine yardımcı olur.

Safra kesesinde görülen hastalıklar nelerdir?


Safra kesesinde çeşitli hastalıklar görülebilir. Bunlar arasında en sık görüleni ‘taşlar’dır. Diğer hastalıklar arasında safra kesesi fonksiyon bozuklukları, safra kesesi polipleri ve safra kesesi kanserleri sayılabilir. 

Safra kesesi taşının belirtileri nelerdir?


Hastalarda aynı mide hastalıklarında olduğu gibi şikayetler görülür. Taşların en büyük belirtisi;

  • Hazımsızlık,

  • Şişkinlik,

  • Gaz,

  • Bazı yiyeceklerin (kızartmalar, yağlı yiyecekler, kuruyemiş, baklagiller, çiğ sebze meyveler gibi) dokunması

  • Karnın sağ üst tarafında yemeklerden 2-3 saat sonra ortaya çıkan ve sırta vuran şiddetli ağrılardır.



  •  
  •  

 

Safra kesesi taşı nasıl teşhis edilir?


Safra kesesi taşı şüphelenilen bir hastada, aç karnına yaptırılacak üst batın ultrasonografisi ile taş çok kolayca tespit edilir. 

Safra kesesi taşının tedavisi nasıldır?


Tedavisi açık ya da kapalı (laparoskopik) ameliyatla kesenin alınmasıdır.

Her safra kesesi taşı ameliyat gerektirir mi?


Safra kesesi içinde taş varsa bunun kesin tedavisi ameliyattır. Eğer taşlar ana safra yoluna düşerse safranın barsağa akması engellenerek sarılığa sebep olabilir. O zaman 1 günde tedavisi yapılacak basit bir ameliyatın şekli değişecek, ameliyatta safra yollarına da müdahale etmek gerekebilecektir. Ya da ameliyat öncesi endoskopik olarak (ağızdan hortumla girilip) ana safra yolunu tıkayan taş çıkartılacak daha sonra laparoskopik ameliyatla kese alınacaktır. Yani böylece işlem uzayacaktır. Taşın keseyi iltihaplandırarak üşüme, titreme, yüksek ateş, ağrı, bulantı, kusma yapması ya da uzun süreli tahriş nedeniyle kese içinde kanser gelişimine zemin hazırlaması mümkündür. Bu nedenle ne olursa olsun kese içinde taş tespit edildiğinde laparoskopik ameliyatla kese alınmalıdır. Kesenin alınması hastada bir eksiklik oluşturmaz. Karaciğerin yaptığı safra, kese alındıktan sonra direkt olarak barsağa akar. 

Safra kesesi ameliyatlarında altın standart: LAPAROSKOPİ


Günümüzde safra kesesi ameliyatlarının büyük bir bölümü (yüzde 90) laparoskopik yöntemle yapılmaktadır. 

Laparoskopi nedir?


Kansız veya kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopi, karın boşluğuna göbeğin hemen altından 5 mm’lik bir teleskopun sokulması ve karın içinin görünür hale getirilmesidir. Teşhis amacı ile de kullanılan bu yöntemle karın içi organları bir monitör aracılığı ile görüntülenir. 

Laparoskopinin üstünlükleri

 

  • Her yara hasta için bir travmadır. Bu yöntem ile hastaya verilen travma minimuma indirilmektedir.

  • Yapılan ameliyat aynı olmakla birlikte hastanın nekâhat dönemi kısalmaktadır.

  • Karın açılmadığı için ameliyat sonrası ağrı ve günlük aktiviteyi yeniden kazanma süresi kısalmaktadır.

  • Hasta, safra kesesi ameliyatından 5-6 saat sonra yemek yemekte ve ertesi gün rahat rahat dolaşmaya başlamaktadır

İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.