TR Doktor
osteoporoz kemik erimesi d vitamini romatoloji fizik tedavi sırt ağrısı

Osteoporoz (Kemik Erimesi) Nedir?

Yazar: Doç. Dr. İrfan Koca









OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ) NEDİR?

  • Osteoporoz, kemiklerin içlerindeki mineralleri (özellikle kalsiyum) kaybedip iç mimarisinin bozulması ile zayıf, güçsüz ve kırılgan bir yapı alması durumudur.
  • Kemik erimesi, kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Bunun en önemli nedeni bayanlarda menopozla birlikte, kemikler üzerinde koruyucu etkisi olan östrojen seviyelerinin düşmesidir.
  • Osteoporoz, erken dönemlerde genellikle belirti vermez. Ancak hastalık ilerledikçe; Bel ve sırt ağrısı, sırtta kamburluk, omuzlarda yuvarlaklaşma, omurga da çökme kırıkları, boyda kısalma, el bileklerinde kırıklar, kaburga ve kalça kemiklerinde kırıklar, gibi şikayet veya sorunlara neden olabilir.
  • Osteoporoza yakalanma riski şu durumlarda artış gösterir; güneşlenme yetersizliği, , hormonal hastalıklar (özellikle paratiroid, tiroid, östrojen, testesteron hormonları), kortizon kullanımı, egzersiz ve spor alışkanlığının olmaması, sigara, alkol, fazla kafein tüketimi, ailede kemik erimesi geçirmiş hastanın bulunması (özellikle annede kalça kırığı), eklem rahatsızlıkları (özellikle iltihaplı eklem romatizması), D vitamini eksikliği, yetersiz miktarda alınan çeşitli vitamin ve mineraller (kalsiyum, magnezyum, çinko, bakır, florid, vitamin C-K-A) veya aşırı miktarda tüketilen protein, tuz, alkol, sigara gibi nedenler osteoporozun gelişimini hızlandırmaktadırlar.
  • Osteoporoz tanısı kemik mineral yoğunluğu ölçüm cihazı ile yapılır. Kısa süren ağrısız bir ölçümdür.
  • Menopoz sonrası ilk birkaç yıl kaybın en fazla olduğu yıllardır. Kırk-kırkbeş yaşını geçmiş kişiler için kalsiyum (1200mg/gün) ve D vitamini (400–800 IU/gün) günlük alımı büyük önem taşır
  • Kemik erime testinde belli değerlerin altında kemik erimesi çıkanlara günlük kalsiyum ve D vitamini takviyesi ile birlikte alınan kalsiyumun kemikte kalmasını sağlayacak kemik erimesi ilaçları başlanır.
  • Ayrıca fiziksel olarak aktif kalma, kasların kuvvetli tutulması, eklemlerin esnekliği kemik kuvveti açısından önemlidir.
  • Süt ürünlerinin yanı sıra yeşil yapraklı sebzelerde de kalsiyum bulunmaktadır. D vitamininden zengin olduğu bilinen balık, yumurta sarısı gibi gıdaların tüketiminin düzenli yapılması gereklidir
  • Günde 15 dakika sadece yüz bölgesinin bile güneş ışığına maruz kalması, vücudun yeterli D vitamini oluşturma ve depolaması için yeterlidir.

 

Doç. Dr. İrfan Koca İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.