Diş teli tedavisinde demineralizasyon (diş mine dokusunun aşınıp yok olması) zayıf ağız bakımı ile ilişkili istenmeyen bir yan etkidir.
Sabit ortodontik tedavide (diş teli) bakteri plağının birikimi için ciddi retantif bölgeler mevcuttur. Braketlerin yüzeyinde ve çevresinde biriken bakterilerin asidik ürünleri diş mine dokusunun demineralizasyonuna yani aşındırılıp yok edilmesine sebep olur. Böyle bir durumda ilk olarak beyaz nokta lezyonları (White spot) adı verilen beyaz tebeşir renginde çürük başlangıcını gösteren alanlar oluşur. Bu lezyonlar ortodontik tedavi sonrasında kötü estetik ve hasta memnuniyetsizliği gibi problemlerin ortaya çıkmasına sebep olur.
Ağız bakımı ve beslenme durumuna bağlı olarak, beyaz nokta lezyonları ilerleme göstererek kavite adını verdiğimiz derin kahverengi çürükleri oluşturabilir. Bundan dolayı beyaz nokta lezyonlarının önlenmesi; diş çürüğü oluşumu ve estetik problemlerin önüne geçilmesi ve dolayısıyla arzulanan sabit ortodontik tedavi başarısının gerçekleştirilmesi açısından oldukça önemlidir.
Bu gibi durumlar dikkate alındığında, ortodontik tedavi öncesinde ağız hijyeninin en üst seviyede olması gerekmektedir. Tedavi öncesinde hasta mutlaka düzgün diş fırçalama alışkanlığı kazanmış olmalıdır.
Ortodontik tedavi gören hastalar, tedavi süresince her yemekten sonra (günde 3 defa) ve 3-4 dk süre ile dişlerini fırçalamalıdır. Hareketli aparey kullanan hastalar ise dişleriyle beraber apareylerini de düzgünce fırçalamalıdırlar. Diş fırçaları 2 ayda bir değiştirilmelidir.
Ortodontik tedavi hastalarında günlük fırçalamaya ilaveten günde en az bir kere ara yüz fırçasıyla diş fırçasının ulaşamadığı diş araları da temizlenmelidir.
Diş tellerini temizlemek için fırçalamanın yanı sıra başka yardımcı yöntemler de kullanılabilir. Öncelikle diş macunu kullanırken dişleri güçlendirip koruması için fluoridli olmasına özen gösterin. Bunun haricinde fluoridli ağız bakım suları da mevcuttur. Günde en az bir defa veya en azından iki günde bir diş ipi kullanmak gereklidir. Braketlerde kullanmak için özel süper-floss adı verilen tek ucu sertleştirilmiş diş ipleri vardır. Diş ipini nasıl kullanacağınızı öğrenmek için ortodonti uzmanınıza danışabilirsiniz.
Bunların haricinde diş fırçalamanın yerine geçmese de yardımcı olarak ağız duşu kullanılabilir. Ağız duşu ulaşılması güç diş aralarına ve braketlerin dişlere yapıştığı alanlara ulaşır ve temizler. Daha sağlıklı ortodonti tedavisi için bu yöntemlerin hepsini kullanmalısınız. Rutin ziyaretleriniz dışında yılda en bir kez ise ortodontistinize dişlerinizi kontrol ettirmelisiniz.
Diş fırçalaması nasıl olmalıdır?
Diş fırçanızı diş etlerine 45 derecelik bir açı ile yerleştirin.
Braketleriniz diş yapısını ikiye böldüğü için üstte kalan dişeti bölgesi ve altta kalan diş ucu bölgesi ayrı ayrı özenle fırçalanmalıdır.
Fırçayı hafifçe küçük yuvarlak hareketlerle hareket ettirin ve önden arkaya tüm dişleri aynı şekilde temizlediğinizden emin olun.
Ardından dişlerin damak-dil tarafında kalan iç yüzeylerini de aynı şekilde yuvarlak hareketlerle ve süpürme hareketi ile fırçalayın.
Arka dişlerin çiğneme yüzeylerini fırçayı ileri geri hareket ettirerek temizleyin.
Ön dişlerin iç yüzeylerini yukarı ve aşağı hareketlerle temizlemek için ise fırçanın ucunu kullanın
Son olarak bakterileri uzaklaştırmak ve nefesinizin ferah kalması için dilinizi nazikçe fırçalayın.
Ara yüz fırçası kullanımı:
Ara yüz fırçası diş ara fırçası olarak da bilinir. Diş fırçasının ulaşamadığı dişlerin ara yüzlerinde kalan yemek artıklarını ve bakterileri temizlemek amacıyla kullanılan küçük diş fırçalarıdır. Piyasada uzun saplı veya sapsız şeklinde bulunmaktadır. Uzun saplı olanları arka dişleri temizleme açısından daha kolaylık sağlayabilir.
Ara yüz fırçasının ortasındaki tel esnek yapısı ile katlanabilir ve istenilen şekle girebilir. Bu sayede kullanım açısından kolaylık sağlar.
Ara yüz fırçası, diş fırçası ile dişler fırçalandıktan sonra kullanılır. Ara yüz fırçası diş yüzeylerindeki braketlerin arasına sokularak ileri ve geri hareket ettirerek kullanılır. Her braket arası en az 10 saniye süre boyunca fırçalanmalıdır. Fırçalandıktan sonra ağız suyu veya çeşme suyu ile ağız çalkalanır ve temizlenir. Ara yüz fırçası günde en az 1 defa kullanılmalıdır.
Ara yüz fırçasını ortodontistinizin tavsiyesine göre almalısınız. Yanlış ebatlarda veya size uygun olmayan ara yüz fırçaları dişlerde ağrıya ve hassasiyete neden olabilir.
ARA YÜZ FIRÇASI EBATLARI VE KULLANIMI İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN LÜTFEN ORTODONTİSTİNİZE DANIŞIN !!!
Ara yüz fırçasının diş fırçası kadar ömrü yoktur. Normal diş fırçası iki veya üç ayda bir değişmesi gerekirken ara yüz fırçaları haftalık olarak değişmelidir. Çünkü ara yüz fırçaları hassas yapıya sahiptir ve kısa zamanda deforme olabilir. Ayrıca diş aralarına temas ettiğinden bakteri barındırması daha fazladır. Bu nedenle haftalık olarak değiştirilmelidir.
Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.