TR Doktor
Diş Beyazlatma Diş Taşı Temizliği Tartar Temizliği

Diş Beyazlatma nedir ? Nasıl yapılır ?

Yazar: Dt. Nihan Cevlek









Diş Beyazlatma nedir ? Nasıl yapılır ?
Yıllar boyunca insanların dişleri konusundaki en büyük istekleri dişlerinin beyaz bir görünüme sahip olmasıdır. Araştırmalardan bazıları insanların dişlerinin renginden dolayı gülmekten kaçındığını ortaya koymuştur. Beyazlatma işlemi çeşitli klinik malzemeler kullanarak diş renklerinin açılmasını, daha parlak, daha açık renkte gözükmesini sağlamaktır. Gelişen teknolojiye paralel olarak beyazlatma ile ilgili en büyük gelişme beyazlatma jellerinin ortaya çıkmasıdır.
Su içeren beyazlatıcı jeller; diş minesine zarar vermeden, olabildiğince kalıcı şekilde dişleri sağlıklı olarak beyazlığına kavuşturabilmektedir. Bu işlemler hastaya zarar vermeden, muayenehane ortamında hekim tarafından ve/veya ev ortamında bireyin kendisi tarafından uygulanabilmektedir.

Diş beyazlatma işleminin zararı var mı ?
Diş beyazlatma işleminin zararı yoktur. Ancak doğru klinik uygulamalar ve hastaların gösterdiği özen ve dikkat bunda çok önemlidir. Beyazlatıcı jeller diş minelerinin içine nüfuz ederek beyazlatma işlemini yapabilmektedir. Ancak beyazlatma işlemi sonrası hekim tavsiyelerine mutlaka uyulması gerekmektedir. Çünkü minelerde bulunan çatlaklar nedeniyle, alınan renkli sıvı ve yiyecekler bu çatlaklardan sızabilmekte ve dişlerde istenmeyen renk değişimine neden olabilmektedir.

Diş beyazlatmanın etkisi kalıcı mıdır?
Kişinin tükettiği renkli sıvılar (çay, kahve, şarap..) beyazlatmanın kalıcılığını olumsuz yönde etkiler. Renkli gıda tüketimine bağlı olarak dişler 6 ay-1 yıl içerisinde eski rengine dönebilir. Yaklaşık 6 ayda bir beyazlatma işlemi desteklenirse kalıcı hale gelebilir.

Evde diş beyazlatma nasıl uygulanır?
Muayenehane ortamında hasta ağzından alınan ölçülerle kişiye uygun plaklar hazırlanır. Hazırlanan plaklar içerisine doktorun onay verdiği beyazlatıcı jel toplu iğne başı kadar her dişe gelecek şekilde yerleştirilir, plak dişlere takılır. Plak gün içerisinde en az 4-6 saat ağızda kalmalıdır. İşleme 1-2 hafta devam edilir.

Diş beyazlatma işlemi sırasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Beyazlatma süresince çay, kahve, şarap, kola gibi renkli sıvılardan, tütün mamullerinden, salçalı, asitli yiyeceklerden kesinlikle uzak durulması gerekir.

Dt. Nihan Cevlek İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.