Çocukluk çağında görülen en sık nörolojik hastalıktır. Artan teknolojik gelişmeler ve stresli yaşam nedeniyle sıklığı yıllar içinde daha da artmaktadır. 6 yaş altında görülme sıklığı %3 iken bu sıklık ileriki yaşlarda %9' lara yükselmektedir. Anne yada baba da migren öyküsü varsa çocukta migren görülme riski belirgin olarak artmaktadır hatta bu oran %75 lere çıkmaktadır. Migren baş ağrısı genellikle gün içinde tekrarlayan, zonklayıcı ve sıkıştırıcı karekterdedir. Bazı zamanlarda baş ağrısının geleceğini çocuk hissedebilir. Ağrı şiddeti karanlıkta azalır ve çoğu zaman çocuk kafasını yastığa gömerek yatar.
Bu dönemde eğer çocuk uykuya dalabilirse ağrısı geçmiş olarak uyanır. Migren çocuğun sosyal hayatının yanında ders başarısını da belirgin olarak düşüren bir hastalıktır ve malesef çoğu zaman aileler tarafından geçiştirilebilmektedir. Migren olan hastalarda EEG (Elektroensefalografi) bozukluğuda olabilmektedir. Bu nedenle epilepsi (Sara) ile sık karışmaktadır. Bu ayrım için çocuklarda migrene benzeyen baş ağrısı şikayetleri varsa EEG (Elektroensefalografi) çekimi gerekmektedir. Erken tanı, yaşam kalitesini arttıracak öneriler ve uygun tedavi ile çocuklarda Migren tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
Doç. Dr. Mehmet İbrahim Turan
Gaziantep Uzman Çocuk Sağlığı ve Çocuk Nöroloji Doktoru
Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.