Heyecan ve korku durumlarında çocuklar karın ağrısından şikayet edebilirler. Genelde bu tür karın ağrıları birkaç saat içinde geçmiş olur. Şiddeti hafiftir. Eğer karın ağrısı şiddetliyse ve daha uzun sürüyorsa çocuğu hekime göstermek gerekecektir. Bu durumda başka bir sorun olabilir. Bağırsakta ihtihaplanma, apandisit, 1 yaşından küçük çocuklarda ise bağırsak tıkanması gibi bir durum söz konusu olabilir.
Bağırsak iltihabında karın ağrısına ishal ve kusma durumu da eşlik eder. Bu durum virüs veya bakterilerden meydana gelmektedir.
Süt içen bazı çocuklarda da süt alerjisi meydana gelebilir. Normalde 1 yaşından küçük çocuklara süt içirilmemelidir. Çünkü alerjik tepkiye yol açabilir. Fakat 1 yaşından büyük çocuklarda da süte karşı bir alerjik tepki ortaya çıkabilir. Vücut sütte bulunan proteinlere karşı ters bir tepki göstererek karın ağrısı, ishal, kusma, cilt döküntüleri gibi sonuçlara yol açabilir.
Çocuğun diyetinde meydana gelen bir değişiklik ve bunu takip eden bir kabızlık durumu karın ağrısı yapabilir. Kabızlık esasen küçük çocuklarda en sık görülen mide-bağırsak sorunlarından birisidir. Kabızlık çocuğun bağırsak hareketlerinin yavaşlayarak gün içinde oldukça az katı dışkısını yapması ve zorlanması durumudur.
Üst solunum yolları enfeksiyonu karın ağrısı yapabilecek başka bir durumdur. Bu durumda karın ağrısının yanında boğazda yara, ateş, baş ağrısı gibi belirtiler de görülür.
Enfeksiyonal bir hastalık, hazımsızlık, zehirlenme ve gaz sorunları da karın ağrısı yapabilir.
Apandisit durumunun da klasik semptomlarından birisi karın ağrısıdır. Apandisit durumunda karnın alt sağ tarafında ağrı oluşur. Ayrıca buna ateş ve kusma da eşlik eder. Eğer apandisitten şüpheleniliyorsa çocuğa ne bir katı gıda ne de su verilmelidir. Çocuk en yakın bir acil servise götürülmelidir.
Çocuklarda katın ağrısında acil durumlar nelerdir?
Karın ağrısı kısa sürelerle gidip geliyor ve oldukça şiddetliyse
Ağrılara eşlik eden bir cilt solgunluğu varsa
Karın ağrısı çok şiddetli ve 3 saatten daha fazla devam ediyorsa
Ağrılara eşlik eden bir yüksek ateş durumu varsa
Çocukta başka bir hastalık belirtisi varsa
Çocuktaki karın ağrıları çeşitli zamanlarda tekrar ortaya çıkıyorsa bu gibi durumlarda çocuğu zaman geçirmeden hekime göstermek gerekir. Hekim çocuğu muayene ederek arkın ağrısının nedenini tespit etmeye çalışır. Eğer bir bağırsak tıkanması veya apandisit gibi bir durum varsa çocuğun hastanede yatarak tedavisi gündeme gelecektir.
Evde çocuğa nasıl müdahalede bulunmalı?
Karnı ağrıyan çocuğu sakinleştirmek ve rahatlatmak gerekir. Telaşlanmamalı ve sakin davranmalıdır. Karın ağrısına eşlik eden bir yüksek ateş durumunun olup olmadığını test etmek için çocuğun ateşi ölçülür. Ateşini düşürmek için hekime danışmadan herhangi bir ilaç verilmemelidir. Çocuğa ayrıca hekim görene kadar bir şey de yedirilmemelidir. Eğer çok susadıysa su içirilebilir. Apandisit şüphesi varsa su da içirilmemelidir.
Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.