TR Doktor
Yenidoğan Hastalıkları Yenidoğan Takibi Uzm. Dr. Fatih Mert Gaziantep Çocuk Doktoru Yenidoğan bebek

Yenidoğan Bebeklerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yazar: Uzm. Dr. Fatih Mehmet Mert









Yeni doğan bebeklerin bakımı anneler için özellikle ilk kez anne olanlar için bir stres kaynağıdır. Çünkü bebek   bakımı konusunda bilgi ve tecrübe sorunları vardır. Bebeklerinin bakımını yaparken ona zarar vereceklerini   zannederler, uygun aralıklarla besleyip beslemediklerini tam bilemezler, bebek ağladığı zaman bir sorun   olduğunu düşünebilirler. Yeni anneler ilk zamanlarda genellikle bu tür stresleri yaşarlar. Fakat bu konuda da   fazla endişelenmeye gerek yoktur. Bebek bakımı konusunda tecrübeli kişilerden destek alabileceğiniz gibi   bu konuda yazılmış yazıları da takip edebilirsiniz. Bu yazıda bebek bakımının iki önemli öğesi olan bebek bezlemesi ve giydirilmesi konusu ele alınmıştır.

Bebeğin bezlenmesi: Özellikle yeni doğanlarda ve sonraki birkaç ayda bebeklerin sık sık bezlenmesi gerekir. Çünkü bebekler bu dönemde günde ortalama 6-8 defa bezlerini kirletebilirler. Bu eylem annelere sıkıcı gelebilir. Fakat bebeğin sağlığı için bez değiştirmeyi sık sık ve bilinçli bir şeklide yapmak gerekir. Aksi halde bebeğin poposunda pişikler ve tahrişler oluşabilir. Bebeğinizin bezini değiştirirken gerekli malzemeleri öncelikle yanınızda bulundurun. Bu malzemeler; temiz bir bez, pamuk, temiz su, kurulama havlusu, popoyu yıkamak için bez, ıslak mendil, yedek giysiler bulundurun. Pişikler için merhem bulundurun. Losyon ve pudra bebek için zararlı olabilir.

Bebeğinizin bezini değiştirmeden önce ellerinizi güzelce yıkayın ve temiz bir bezle silin. Eğer dışarıdaysanız ellerinizi temizleyiciyle de silebilirsiniz.  Eğer bebek bez değiştirme sırasında mızmızlanıyorsa onu oyalayıcı şeylerin bulunması iyi olabilir.  Eğer bebeğin altını başka bir yerde değiştiriyorsanız koruyucu kumaş koyunuz. Bebeklerin bezini bazen değiştirme masasında değiştirirler. Eğer böyle bir durumunuz varsa bebeğin güvenliğini iyi sağlayın. Yanından ayrılmamaya özen gösterin. Bezi değiştirirken acele etmeyin. Önce bezi çözün ve bebeğin altını kontrol edin. Sonra bebeğin ön tarafını hafif sıcak su veya temizleme beziyle temizleyin. İyice temizlendiğinden emin olun. Sonra bacaklarını kaldırarak popoyu temizleyin. Yani temizliği ön taraftan arka tarafa doğru yapın. Tersini yapmayın. İyice temizledikten sonra kirli bezi poponun altından alıp uygun bir yere bırakın. Sonra bacaklarını bırakmadan temiz bezi bebeğin altına koyun. Eğer temizlik için su kullandıysanız altının kurulamasını yapın. Pişik ve tahriş gibi durumlar için koruyucu ve önleyici önlemler alabilirsiniz. Bunun için doktorunuzun önereceği kremleri kullanın.

Yapışkanlı bez kullanıyorsanız bez üzerindeki yapışkanın bebeğin cildine yapışmamasına özen gösterin. Bezin üzeri göbek bağının altında kalmalıdır. Bezden herhangi bir sızıntı olmaması için sıkıca bağlayın. Ama fazla da sıkmayın. Aksi halde bebeğin derisinde izler bırakabilir. Bezleri atarken hijyen kurallarına uyun. Bebeğin beden ve giysi temizliğine de yapın. Yattığı yeri temiz tutun. Bebeğin altını temizledikten sonra ellerinizi sabun ve suyla yıkamayı ihmal etmeyin. Bebeğin altını değiştiriken o anda çişini yapma ihtimaline karşı önlem olarak, bebeği yatırdığını yerin altına su geçirmez bez serebilirsiniz. Bu tip bezler (bir tarafı plastik diğer tarafı süngerimsi madde ile kaplı) marketlerde bulunmaktadır. Ya da basit bir muşamba üzerine bir bez de sererek bu işlemi yapabilirsiniz. Bezi değiştirdikten sonra ( tek kullanımlık bezler ) uygun koşullarda bezi atmaya özen gösterin.

Bebeğin giydirilmesi: Bebeğin kıyafetleri kolay giyilip çıkarılabilenlerden olsun. Kıyafetler kafadan geçerken bebeğe sıkıntı vermeyecek genişlikte olmalıdır. Genelde ilk aylarda bebekler için tulum tarzı kıyafetler alınır. Ayaklı ve eldivenli tulumlar ilk zamanlar giyilebilir. Çünkü bebeğinizi hızla büyümektedir ve büyüdükçe bu tür tulumlar bebeğinize küçük gelecektir. Mesela daha sonraki alacağınız tulumların ayaklı ve eldivenli olmamasına dikkat edin. Kıyafetlerini sık sık değiştirmeniz gerekmez. Eğer ihtiyaç varsa değiştirin. Yine bebeğinizin üstünü değiştirirken onu eğlendirici ve oyalayıcı şeyler yapabilirsiniz. Çünkü kıyafet değiştirme sırasında bebekler huysuzlanabilirler. Eğer fermuarlı bir giysisi varsa fermuarın bebeğin derisini sıkıştırmamasına dikkat edin.

Kolayca yıkanabilecek kıyafetleri tercih edin. Bebeğin kıyafetlerini ayrı yıkayın ve iyice durulandıklarından emin olun. İyi durulanmayıp üzerinde sabun ve deterjan gibi tozlar kalırsa bu bebeğin cildine zarar verebilir. Her ne olursa olsun yeni alınan kıyafetleri öncelikle bir defa yıkayın. Ondan sonra bebeğe giydirin. Değişik boylarda kıyafetler alın. Çünkü bebeğiniz hızla büyümektedir. Bebeğinizi mevsimine göre giydirin fakat onu sizden daha çabuk üşüyeceğini göz ardı etmeyin. Çok fazla giydirmekten kaçının. Bebeği kundaklamak önerilmemektedir.

Uzm. Dr. Fatih Mehmet Mert İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.