Çocuğun çevresini tanımasının ve onunla ilişki kurmasının bir yolu da eline geçen her cismi ağzına götürerek tadına bakmasıdır. Maalesef bu merak, hiç akla gelmeyecek tip ve büyüklükteki yabancı cisimlerin çocuk tarafından yutulmasıyla sonuçlanabilir. Bu tip kazaların oluşumunu önlemek için yutulma riski taşıyan maddelerin ve oyuncak parçalarının ortamda bulundurulmamasına özen gösterilmelidir
Yutulan cisimler çoğunlukla metal para, toplu iğne, çengelli iğne, oyuncak pilleri, oyuncak parçaları, meyve çekirdekleri, kolye, küpe, bileklik vs. Bir yaş altındaki çocuklar da ölüm nedenleri arasında beşinci sırada yabancı cisim yutma nedeniyle gerçekleştiği düşünüldüğünde olayın önemi görülmektedir.
Bebekler ve çocukların yabancı cisim yutarak solunumlarının durması, anne-babaların en büyük korkularından biri. İstatistiklere göre 1 yaş altındaki çocuklarda ölüm nedenleri arasında yabancı cisim yutma sonucu solunum durması beşinci sırada yer alıyor. Çocukları bu tehlikeden korumanın yolu, kısıtlamak değil, tehlikeli cisimleri çocuktan uzaklaştırmak olmalıdır.
Küçük çocukların, merak nedeniyle her türlü yabancı cismi ağızlarına götürmeye ve yutmaya eğilimindedirler, özellikle 1 ile 2 yaş arası çocuklarda yabancı cisim yutma ve buna bağlı solunum sorunlarının sık olduğunu belirtti. Solunum yollarına kaçan yabancı cisimler arasında en sık saptananların çekirdek, fındık, fıstık gibi kuru yemişler, kuru üzüm, çiğnenmemiş besin artıkları ve oyuncak parçaları olmaktadır. Bu tür besinler ile küçük parçalı oyuncaklar ve cisimler 3 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir.
Böyle bir durumla karşılaştığımızda yutulan cismi çıkarmaya çalışmamak gerekir, ağız içerisinde bu panik haliyle cismin çıkarılması için uğraşmak solunum yollarının tahrişi ve yaralanması ile sonuçlanır, bu da çocuğun durumunu daha da zorlaştırır.
Solunum sistemine kaçan yabancı cisimler ani solunum sıkıntısının, morarma ve öksürme ile kendini gösterir. Bu durumda saniyeler içinde çocuk kaybedilebilir; acil servise ulaşıncaya kadar hızlı bir şekilde ağız içi parmakla kontrol edilip cisim çıkartılmaya çalışılmalı, çocuk ayaklarından baş aşağı tutulup sırtına elle vurularak cismin çıkartılmasına yardımcı olunmalı ve solunum durması söz konusuysa ağızdan ağza yapay solunuma başlanılmalıdır.
Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.