TR Doktor
Bebek Cilt Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? cilt bakımı bebek cilt bakımı çocuk doktoru fatih mert

Bebek Cilt Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Yazar: Uzm. Dr. Fatih Mehmet Mert









Bebeğinizin Cilt Bakımı

Bebeğinizin cildi ince, duyarlı, aşırı şeffaf ve daha az yağlıdır. Bu yüzden tahrişlere ve mikroplara karşı direnci azdır. Beklenen sürecinde doğan bebeklerde cildi kaplayan mumsu madde (vernix caseosa) önemli koruyucudur. Son yıllarda birçok yenidoğan ünitelerinde bebek hemen yıkanmamakta, böylece mumsu maddenin koruyucu tabaka özelliğinden yararlanılmaktadır. Özellikle yetişkin cildinde oluşan fakat bebek cildinde 6. Aydan itibaren gelişen Hidrolipidikfilm tabaka/asit mantonun olmaması neticesinde hassasiyet aşırı derecede fazladır. Özellikle Organik İçerikli Ürünler kullanmak, bebeğinizin gelişim ve büyüme sürecinde ona vereceğiniz en büyük hediyedir. Paraben, P.A.B.A., Petrokimyasallar, Phenoxyethanol gibi kimyasal ve bebek cilt sağlığına/sağlığına zarar verecek etken maddeler ihtiva eden ürünler kullanmamak iyi ve etkili bir önlemdir. Beklenen doğum süresi geçmiş bebeklerin cildi buruşuktur ve doğumu izleyen haftalar içinde pul pul dökülür. Bu fizyolojik, normal bir durumdur. Bebeklerin sakallı ve bıyıklı kişiler ve ıslak öpenler tarafından sık öpülmeleri ciltte tahrişe yol açar, cildin direncini düşürür ve üzerine kolaylıkla infeksiyon binmesine neden olur. Allerjiye yatkın, atopik (kuru) ciltli bebekler de tahrişten uzak tutulmalıdır. Bebek ekzemaları atopik bebeklerin en önemli sorunudur ve mutlaka ilgili doktor değerlendirmesi istemektedir.

• Özellikle anneler yeni doğan bebeklerinin kafasında oluşan sarı sarı konak oluşumundan rahatsız olur. Konak, tıp dilinde ”seboreik dermatit” olarak adlandırılan bir tür egzamadır. Nedeni ise tam olarak bilinmemekle beraber; annenin doğum esnasında bebeğe geçirdiği enzimler kaynaklı olduğu, deride yağ üreten bezlerin fazla çalışmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Bebeğinizi hassas ciltlere uygun organik içerikli Konak şampuanı ile yıkamanız, yıkarken de yumuşak uçlu saç fırçası ile yavaş yavaş taramanız, konakların temizlenmesini sağlar. Konak, ilerleyen zamanlarda iz bırakmadan kendiliğinden düzelir.

Bebek cilt bakımında koruma önemlidir: • Sık sık altını değiştirerek cildin idrar ve dışkı ile uzun süre temasını önleyin. Yeni doğan döneminde bebeğin gece altını değiştirmeme, böylece uykusunu bölmeyip buna alıştırmamak gibi düşünceler sakıncalıdır. 6-8 saat gibi uzun süre idrar veya dışkı ile temas eden cilt ileri derecede kızarmakta, cildin yapısal özelliğine göre bazı bebeklerde yer yer çatlayarak kanamakta, üzerine binen bakteri ve mantarlarla her idrar değdiğinde bebek canı çok yanarak uzun süre ağlamaktadır. Bu tip pişiklerin tedavisi uzun süre almaktadır. Bebeğin altı her 2-3 saatte bir değiştirilmeli, her seferinde ılık suyla yıkanarak kurulanmalı, kısa süre altı açık bırakılıp havalandırılmalı, iyice kuruduğu görüldükten sonra pişik koruyucu ince bir tabaka şeklinde sürülüp bezi kapatılmalıdır. Bu uygulama ile bebeğinizi pişik olmadan büyütmeniz mümkün ve sağlıklı olacaktır.

 

Uzm. Dr. Fatih Mehmet Mert İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.