TR Doktor
Çocuk Doktoru Fatih Mert Gaziantep Çocuk Doktoru Bebek Sağlığı Çocuk Sağlığı

Bebeklerdeki En Yaygın 5 Sorun

Yazar: Uzm. Dr. Fatih Mehmet Mert









Bebeklerde ishalden kusmaya, yediğini çıkarmadan, kolik sorununa kadar bir çok sorun görülebilir. Yediğini çıkarma, kolik, soğuk algınlığı, kabızlık ve ishal bebeklerde en yaygın görünen sorunlardandır.

Yediğini çıkarma: Yediğini çıkarma bebeklerde yaygın görünen bir sorundur. Bebekler yediklerinin bir bölümünü çıkarırlar. Bu temelde bebeğin sindirim sisteminin yeterince olgunlaşmamsından kaynaklanır. Kimi zaman bebek yediğinin büyük bölümünü çıkarabilir.

Çözüm: Önleyici önlemler alınmalıdır. Bebeği her beslenme sırasında ve sonrasında geğirtmeye çalışmak, daha küçük miktarlarda yedirmek fakat sık sık yedirmek, bebeği besledikten sonra 45 dk kadar dil tutmak, bebeğin bezini çok sıkmaktan kaçınmak, biberon memesini doğru seçmek gerekir.

Kolik: Bir bebeğin günde 3 saatten fazla ağlaması, haftada 3 günden fazla ağlaması ve bu ağlamaların 3 haftadan daha uzun sürmesi genelde bebekte kolik olarak adlandırılır. Bebeklerde kolik sorunu görülmesi normal olarak kabul edilmektedir. Genelde bebek 3 – 4 aylık olduğu zaman kendi kendine geçer.

Çözüm: Bebeklerde kolik sorununun tam bir çözümü yoktur. Her bebekte farklı çözüm yolları sakinleştirici ve belirtileri hafifletici bir etki gösterebilir. Kimi uzmanlar bebeklerdeki kolik nedeninin bebeğin yaşamının ilk birkaç ayında henüz yeni çevresine ve yaşamına alışmadığına bağlamaktadır. Bu nedenle örneğin bebeğin kendini daha güvende hissedeceği önlemlerin alınması önerilmektedir. Bebeği kundaklamak bu önlemler arasında gösterilmektedir.

Soğuk algınlığı: Bebekte üst solunum yoları enfeksiyonu olduğu zaman burun akıntısı, tıkanıklık, öksürük ve bazen de ateş belirtileri görülebilir. Bazı bebekler diğerlerine göre çok daha sık soğuk algınlığı geçirebilir.

Çözüm: Antibiyotikler nezle gibi soğuk algınlığında işe yaramazlar. Bu nedenle bebeklerde soğuk algınlığı belirtilerini tedavi edici tedavi uygulanır. Bazı basit çözümler bu konuda işe yarar. Bebeğin odasında ortamı nemlendirici bir cihaz çalıştırmak öksürüğe ve tıkanıklığa iyi gelebilir. Burun tıkanıklığı için salin burun damlası kullanılır. Eğer bebekte ateş varsa bebeğin hekimine danışılmalıdır.

Kabızlık: Her bebeğin bağırsak hareketleri farklı olabilir. Kimi bebeklerde bağırsak hareketlerinin yavaş seyretmesi, kabızlığa neden olur. Bir bebeğin katı dışkısını günde 3 – 5 defa yapması normaldir. Eğer bebek katı dışkısını 3 günde bir defa yapıyorsa kabızlık sorunu vardır. Mamayla beslenen bebekler katı dışkılarını emzirilen bebeklerden daha az yaparlar. Eğer bebeğin normal katı dışkılamasında sıklık, miktar ve biçim açısından bir değişme varsa bebekte kabızlık sorunu olabilir.

Çözüm: Eğer bebeğin beslenme şeklinde bir değişiklik yapıldıysa bu kabızlık yapabilir. Bebeğin anne sütünden katı besinlere geçmesi veya daha farklı bir beslenme şekline geçmesi sürecinde kabızlık sorunu yaşanırsa püre edilmiş armut, kayısı, veya biberonuna biraz erik suyu katılarak verilebilir. Arpa ve yulaf ezmesi gibi tam tahıllı besinler verilebilir. Çünkü bu besinler iyi bir lif kaynağıdır ve lifli besinler kabızlığa iyi gelir. Eğer bebekte kabızlık geçmiyorsa bebeğin hekimine danışmak gerekir.

İshal: Bebeklerde ishal kabızlıktan daha endişe verici bir durumdur. İshal bebeğin beslenmesinden kaynaklanan bir sorundan veya kaptığı bir enfeksiyondan kaynaklanabilir. Eğer bebek 8 saat içinde 5 – 8 defa sulu dışkı yapıyorsa bebeği sıvı eksikliğine karşı iyi izlemek gerekir. Çünkü ishalli bebeklerde sıvı eksikliği tehlikesi vardır. Bebekteki sıvı eksikliği belirtileri arasında ağladığı zaman göz yaşı çıkmaması, göz altlarında çukurlaşmalar olması, ağız ve dudakta kuruma, uyuşuk ve huzursuz görünme gibi belirtiler görünür.

Çözüm. Eğer bebek 1 yaşından daha küçükse hekime danışmak daha doğrudur. Elektrolit solüsyonuyla bebeğin su kaybını gidermeye ihtiyaç olabilir. Meyve suları ishali azdırabilir. Tabi sıvı kaybına karşı eğer bebek emziriliyorsa emzirmeye devam edilmelidir.

Uzm. Dr. Fatih Mehmet Mert İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.