Nöronavigasyon: Beyin, omurilik ve sinir cerrahisinde ameliyatlar 3 boyutlu görüntüleme imkanı sağlayan nöronavigasyon sistemi ile yapılmaktadır. Bu yöntembeyin tümörleri, beyin tümör biyopsisi, omurga ve omurilik cerrahisi ile Parkinsoncerrahisinde kullanılmaktadır.
Beyin ve Sinir Cerrahisi İlgi Alanları
BEYIN KANAMALARI: Aniden şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma ve görme bozukluğuyla kendini gösterir. Geçici bilinç kaybı da olabilir. Hastanın ensesinde ağrı ve sertlik de olabilir. Kanamanın şiddetine göre tek taraflı kol ve bacaklarda kuvvetsizlik de olabilir. Beyin kanamalarının, kafa travmaları haricinde en sık görülen sebepleri; beyin damarlarında balonlaşma (anevrizma), beyinde damar yumağının olması (arteriovenöz malformasyon), hipertansiyon ve kan hastalıklarıdır.
BEYIN TÜMÖRLERI: Baş ağrısı, bulantı ve kusma, nöbet geçirme, tek taraflı kol ve bacakta kuvetsizlik ve uyuşukluk, bulanık görme, çift görme gibi şikayetler mevcut olabilir. Sadece baş ağrısı da olabilir. Baş ağrısı zamanla artış gösterir. Ağrı kesicilerle azalabilir. Fakat tekrar başlar ve beraberinde sıklıkla bulantı ve kusma da mevcuttur.
KAFA TRAVMASI: Trafik kazası, yüksekten düşme, kafaya sert bir cisimle vurulması, doğum travması gibi sebeplerle olabilir. Travmanın şiddetine göre baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi şikayetler olabileceği gibi, nöbet geçirme, bilinç kaybı gibi şikayetlerde olabilir. Mutlaka hastaneye başvurulmalıdır.
OMURGA TRAVMASI: Özellikle trafik kazaları ve düşmeler nedeniyle ve ileri yaşlardada osteoporoz (kemik erimesi) sebebiyle omurga kırıkları olabilmektedir. Hastanın şiddetli sırt ve bel ağrıları, bacak ağrıları, bacaklarında güç kaybı ve idrar problemleri olabilmektedir. Hastanın şikayetleri, muayene bulguları ve radyolojik inceleme sonuçları neticesinde açık yada kapalı cerrahi müdahaleler başarı ile yapılmaktadır.
OMURILIK TÜMÖRLERI: Her yaş grubunda görülebilmektedir. Sırt ve bel ağrısına yol açabileceği gibi, kol ve bacaklarda kuvvet kaybı, his kaybı, idrar kaçırma yada yapamama gibi şikayetlere yol açabilir.
BEL FITIĞI (LOMBER DISK HERNISI): Bel ve bacaklarda ağrı, kuvvet kaybı, uyuşukluk şikayetlerine yol açabilir. Ağır kaldırma, ani bel hareketi yada düşme sonrasında bu şikayetler aniden ortaya çıkabilir. Fakat bu şikayetler hafif olarak mevcut olup, zaman içinde de artış gösterebilir. Geçmeyen bel ve bacak ağrıları mevcudiyetinde mutlaka hastaneye başvurmak gerekir.
BOYUN FITIĞI (SERVIKAL DISK HERNISI): Boyun, omuz, kollarda ağrı, uyuşukluk, kuvvet kaybı gibi şikayetlere yol açabilir. Şikayetler geçmez yada artış gösterirse mutlaka hastaneye başvurulmalıdır.
BAŞ BÜYÜMESI (HIDROSEFALI): Yeni doğan bebeklerde, doğumu takiben başında beklenenden daha fazla büyüme ortaya çıkar. Bebek yeterli beslenemez. Nöbetleri olabilir. Farkedilince hemen hastaneye getirilmelidir.
DOĞUŞTAN BELDE ŞIŞLIK (MIYELOMENINGOSEL): Doğar doğmaz mevcuttur. Şişliğin üzeri, temiz bir bezle örtülür. Şişliğin üzerine hiçbir ilaç tatbik edilmez. Hasta hemen hastaneye getirilmelidir.
YÜZ YARISINDA KASILMA (HEMIFASIAL SPASM): Yüzün bir yarısında, istem dışı ortaya çıkan kasılmalardır. Kasılmalar, aralıklarla ortaya çıkar ve tekrarlar. Geçmeyen yüz yarısında kasılma mevcudiyetinde mutlaka hastaneye başvurulmalıdır.
YÜZ AĞRISI (TRIGEMINAL NEVRALJI): Bir yüz yarısında şimşek çakar yada bıçakla oyarcasına şiddetli olan ve aralıklarla ortaya çıkan ağrılardır. Ağrılar yemek yerken yada yüze dokunmakla da şiddetlenebilir. Ağrının sebebi yüz siniriyle ilgili bir hastalıktan kaynaklanmaktadır. Ağrının sebebi olarak yanlışlıkla dişler, damak yada başka sebepler zannedilir.
Doç. Dr. İrfan Koca
Uzman Özel Medical Park Tarsus Hastanesi
Op. Dr. Hakan BAHÇECİ
Doç. Dr. İrfan Koca