TR Doktor
siyatik bel fıtığı lomber disk hernisi kalça ağrısı kas romatizma kuyruk sokumu ağrısı koksidinia acupuncture manuel terapi akupunktur

Bel ve Bacak Ağrılarında Unutulan Bir Tanı: Kuyruk Sokumu Ağrıları(Koksidinia)

Yazar: Doç. Dr. İrfan Koca









 

· Kuyruk sokumu ağrıları, toplumda yaygın olarak görülen, ancak çoğu zaman gözden kaçan veya ihmal edilen bir rahatsızlıktır.

· Bel, kalça ve bacak ağrıları yaparak hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen kuyruk sokumu ağrıları genellikle; bel fıtığı, siyatik, priformis sendromu, sakroiliak eklem disfonksiyonu, miyalji, kireçlenme veya omurga romatizması gibi yanlış tanılar almaktadır.

· Kuyruk sokumu, insan vücudunda bulunan 33 tane omurun en alt kısmında bulunan son parçasıdır. Bu kemiğe halk arasında “poçik” ve tıp dilinde ise “koksiks” adı verilir.

· Koksiks veya kuyruk sokumu, leğen kemiğinin içindeki organları alttan destekleyen kasların yapışma noktası olduğu için büyük öneme sahiptir.

· Ağır yük kaldırmak, zorlu antrenmanlar, doğumsal bozukluklar, düşme, kırık ve çıkıklar, uzun süre aynı pozisyonda sert zeminde oturmak zorunda kalmak, kuyruk sokumu civarında görülebilen kıl dönmesi ve apse gibi iltihaplar, kemik hastalıkları, dolaşım bozuklukları bu tip ağrılara yol açabilir.

· Kuyruk sokumu problemleri ile ilişkili bel, kalça ve bacak ağrıları; özellikle otururken, oturur durumdan ayağa kalkarken belirgin hale gelmektedir. Şiddeti artan ağrılar yüzünden yolculuk etmek, uzun saatler oturarak çalışmak ya da oturularak yapılan diğer aktiviteler oldukça sıkıntılı hale gelmektedir.

· Kuyruk sokumu ağrıları kadınlarda erkeklere göre 5 kat daha fazla görülür. Bu durum kadın pelvisinin yapısından dolayı, kuyruk sokumunun daha korunmasız kalmasından kaynaklanmaktadır.

· Hastanın öyküsü, klinik muayene, direkt grafiler, gerekirse manyetik rezonans görüntüleme (MR), Bilgisayarlı tomografi (BT) ve sintigrafi tetkiklerinin beraberce değerlendirilmesi sonucu tanı konulabilmektedir.

· Kuyruk sokumu ağrısının ayırıcı tanısında: Endometriyozis, Hemoroid, Lomber dejeneratif disk hastalığı, Lomber faset artropatisi, Lomber spondilolizis/ spondilolistezis, Mekanik bel ağrısı, Kompleks bölgesel ağrı sendromu, Piriformis sendromu, İntrapelvik malignansi ve/veya metastatik lezyonlar, İskiyal bursit, Over kisti, Fibroid uterus, Sakral yetmezlik kırığı düşünülmelidir.

· Kuyruk sokumu ağrısı, bazen kendiliğinden de geçebilmekte, bu nedenle de çoğu zaman yapılması gereken tedavi ihmal edilmektedir. Ancak ihmal, ağrının tedavi sürecini daha zorlaştırmakta ve uzatmaktadır.

· Kuyruk sokumu ağrılarının tedavisinde: ergonomi eğitimi, oturma simitleri, germe-gevşeme egzersizleri, ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, fizik tedavi modaliteleri, miyofasiyal gevşeme teknikleri, proloterapi, nöralterapi, akupunktur, manipülasyon ve sinir blok enjeksiyonları önerilebilir. Nadiren dirençli olgularda cerrahi gerekebilmektedir.

 

 

Doç. Dr. İrfan Koca İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.