TR Doktor

Osteoartrit (Kireçlenme) Nedir?

Sesli Oku

 Dizlerimiz, baldır kemiği, kaval kemiği ve diz kapağı kemiği olmak üzere 3 yüzeyden oluşur.  Bu yüzeyler yan iç ve dış bağlar, iç ön ve arka çapraz bağlarla birbirine bağlanmıştır. Ayrıca eklemi oluşturan kemik yüzeyleri birbiri ile uyumlu kıkırdak yapısındaki  yastıkçıklarla (menisküsler) desteklenmiştir.  

 

Vücudun en fazla ağırlık taşıyan bu eklemini etkileyen bir çok hastalık vardır. Bunların  başında da kireçleme dediğimiz “osteoartrit”  gelir. Diz eklemini etkileyen kireçlemeye Gon artroz denir. Dizlerdeki kireçleme daha çok ileri yaşlarda, özellikle de 50 yaşın   üstündeki kadınlarda görülür. Bu hastalar genellikle kiloludur. Daha önce geçirilen eklem hastalıkları, travmalar, yaralanmalar kireçlemeye neden olabilmektedir.

 

Hastalık hiçbir belirti vermeden seyredebilir, ancak diz ekleminde ağrı ve tutukluk en sık rastlanan ilk belirtidir. Bazen de hastalık belirtileri olduğu halde röntgene diz normal görülebilir. Genelde hastalık ilerledikçe eklem hareketleri kısıtlanır yürümek ve merdiven inmek, çıkmak zorlaşmaya başlar. Yürüme bozulabilir. Eklemlerde şekil bozukluğu, bacaklarda eğilme  gelişebir. Eklem ve çevresi şişebilir. Hastalığın teşhisi zor değildir. Hastanın şikayetleri, muayene ve röntgen ile teşhis konabilir. Diğer eklem hastalıklarından (menisküs yırtıkları vs) ayırt etmek için bazen MR dediğimiz tetkik gerekebilir.

 

Kireçlemede tedavinin amacı hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak, ağrıyı azaltmak ve hastayı fonksiyonel halde tutmaktır. Hastalığın ilerlemesini engellemede koruma egzersizlerinin önemi büyüktür. Her gün 1-2 defa bu egzersizlerin yapılması hastalığın ilerlemesini yavaşlatır. Fazla kiloların verilmesi, ağır yük taşınmaması, dizleri yoracak derecede uzun süre yürümemek, bacak kaslarını kuvvetlendirmek, dizlerin sert zemin üzerinde bükülü olarak uzun süre tutmamak diğer önlemlerdir. Ağrı kesici ve kas gevşeticiler ağrıyı azaltmada  en çok kullanılan ilaçlardır. Diz korseleri eklemde şekil bozukluğunu önlemek için kullanılabilir. Sıvı toplayan dizlerde sıvının boşaltılması gerekebilir. Kireçlenmenin fazla ilerlemediği ve kıkırdağın kısmen korunduğu hastalarda kıkırdak besleyici maddelerin eklem içi enjeksiyonları yapılabilir. Bunlara rağmen fayda görmeyen dizlerde cerrahi tedavi yöntemleri uygulanır.

Hepinize mutlu ve sağlıklı günler dilerim

Diğer İlgili Makaleler