Neonatoloji, yenidoğan bebeklerle ilgili uzmanlık dalı demektir. Yenidoğan bebekler gerek yapıları ve gerekse hastalıkları nedeniyle çocukluk çağının ayrı bir dönemi olarak kabul edilirler. Doğum sırasında meydana gelebilecek olumsuzluklar için “yenidoğan canlandırma” eğitimi olan bir çocuk hatalıkları uzmanının doğumhane veya ameliyathanede bulunması gerekmektedir.
Son yıllarda prematüre yani erken doğan bebeklerin yaşatılabilmesi için pek çok teknik olanaklar kullanılmaya başlanmıştır. Bu bebekler haftalarca kuvözde, belki solunum cihazına bağlı vaziyette hastanede kalmaktadırlar. İşte yenidoğan uzmanı doğum veya sezaryen sırasında bebeğin doğumundan, bebek yoğun bakımında yatışı ve taburcu oluşu arasındaki sürede bebeğin sağlığı ile ilgilenen çocuk uzmanıdır.
Neonatoloji, yeni doğan bebeklerle ilgilenen çocuk hastalıkları yan dalıdır. Neonatoloji çocuk sağlığı hastalıklarında oldukça büyük bir yer kaplayan bilim dalıdır. Yeni doğan kavramı yaşamın ilk bir ayını kapsayan bir dönemdir. Bu dönemde görülen hastalıkların büyük kısmı mortalitesi yüksek olan hastalıklardır. İyileşse de ilerde hayatı önemli ölçüde etkileyebilecek hasarlar bırakabilen hastalıklardır.
Gebelikte ve doğumdan sonraki ilk bir aylık dönemde oluşan özel hastalıklara hizmet veren bilim dalı yeni doğan ya da neonatoloji olarak isimlendirilir.
Yeni doğan bölümü seviyelendirilen bir hizmettir. Seviye 1-2-3 şeklinde gider. Üçüncü basamak da A-B-C diye sınıflandırılır.
3-C diye isimlendirilen seviye en ağır hastalıkların bakıldığı, onlara özel tedaviler yapılan, ileri teknolojik desteğin verildiği ünitedir.
Yüksek teknolojiye örnek olarak yüksek frekanslı ventilasyon cihazı ile bir bebeği dakikada 800-900 kez solutabiliriz. Bu cihazın bulunması 3-c sınıfının özelliklerinden biridir.
Prof. Dr. İpek AKMAN