TR Doktor
Suda Boğulma Denizde Boğulma

Suda Boğulma Durumunda Ne Yapılmalı

Yazar: Op. Dr. Mustafa Aydinç









Üç tarafı denizlerle çevrili ve aynı zamanda göl ve akarsu gibi su kaynaklarının bulunduğu ülkemizde suda boğulma olayları çok sık rastlanan bir durumdur. Travma nedeniyle oluşan çocuk ölümleri arasında üçüncü sırada suda boğulmalar yer almaktadır. Suda boğulma nedeniyle oluşan ölümlerin yarısının 15 yaş altı çocuklar olduğu düşünülürse olayın önemi daha iyi anlaşılır. Dünyada bir yıl içerisinde 400 bin, ülkemizde ise 1000 kişi suda boğularak hayatını kaybetmektedir.

Bir yıl içerisinde oluşan doğal felaketlerde bile bu sayıda insan kaybı yaşanmadığı göz önünde bulundurulduğunda, bunca insanımızın kaybedilmesi bu konunun önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ortaya koymaktadır. Her şeyden önce önlenebilir olan kazaların olmaması için gereken eylemlerin oluşturulması, bunların uygulanması ve kamu ve sivil toplum örgütlerince takip edilmesi gerekmektedir. Bu tür kazaların olmasının engellenmesinde her konuda olduğu gibi toplumsal bilinçlendirmenin artırılması, okullarda bu konularda eğitim verilmesi ve önleyici tedbirlerin alınması gerekmektedir. Özellikle sulama kanalları, göletler ya da çeşitli nedenlerle açılan çukurlarda biriken su alanlarının çevresinde güvenlik tedbirlerinin alınması gerekmektedir. Yüzme havuzları ve plajlarda cankurtaran bulundurulmasının daha etkin ve efektif hale gelmesi gerekmektedir. Özellikle boğulmanın sık rastlandığı küçük yaş grubundaki çocukların su kenarlarında ailelerin son derece dikkatli olması gerekir.

 

Suda boğulma durumlarında ne yapabiliriz

 

Suda boğulma tüm dünyada çocuk ölümlerinin önde gelen bir nedenidir, boğulanın gidişatı soluk alıp veremediği yani havasız kaldığı süreye ve olayın ağırlığına bağlıdır.

Suda boğulma tehlikesi yaşayan biri fark edildiğinde suda boğulmakta olan kişiye yapılması gereken ilk şey, can yeleği, can simidi… gibi batmaz bir cisim veya yüzme aracı atılmasıdır. Bunlar yoksa, uzun bir sopa, kayık küreği, ip… gibi araçlarla da yardım edilebilir.

Yüzerek can kurtarma yöntemlerini bilmeyen kişilerin suya atlayarak kazazedeyi kurtarmaya çalışmaları çok yanlıştır ve çoğu kez kurtarıcının da boğulması ile sonuçlanır.

Su yutmuş olan kişi sudan çıkarılır çıkarılmaz şunlar yapılmalıdır:

• Ağzındaki içerisindeki yabancı cisimler derhal çıkarılır.

• Başı iyice arkaya yatırılır, alt çenesi iki elle kavranıp aşağı ve geriye doğru çekilir. Ensenin altına katlanmış giysiler konabilir. Diğer el, kazazedenin alnına, işaret ve baş parmaklar burnu kapatacak biçimde yerleştirilir.

• Kurtarıcı derin bir nefes aldıktan sonra, dudaklarını kazazedenin dudaklarına bitiştirerek güçlü bir nefes verir (hayat öpücüğü). Soluk verdikten sonra kazazedenin soluk vermesini sağlamak için ağzı açık tutulur.

• Bu işlem iki kere tekrarlandıktan sonra, göğüs kafesine bastırılarak kalp masajına başlanır.

Suda boğulma olaylarında çok önemli noktalar:

• Akciğerlere dolan suyun boşaltılmasına çalışılarak zaman kaybedilmemeli ve derhal yapay solunum başlanılmalıdır. Çünkü, hastayı baş aşağı getirerek çıkarılan suyun çoğu akciğerlerden değil mideden gelir.

• Yapay solunum ve kalp masajı mümkünse iki ayrı kişi tarafından yapılmalı ve en az bir saat sürmelidir.

• Dolaşım düzelmeden kazazedeyi hastaneye taşımak yanlıştır. Taşıma sırasında yapay solunum ve kalp masajı yapma imkanı varsa, hasta hemen hastaneye kaldırılması uygun olur.

• Kazazedeler çok iyi görünseler bile 48 saat gözlem altında bulundurulmalıdırlar. Bazı vakalarda  akciğer ödemi tablosu geç  de ortaya çıkabilmektedir. Öksürük, nefes darlığı olmayan, akciğer röntgeni ve kandaki oksijen basıncı normal olan kişiler evlerine gönderilebilir.

• Vücut ısısı düşük olan kişiler, 40 derecelik sıcak su banyolarında veya battaniyelere sararak derhal ısıtılmalıdır.

Mümkün olur olmaz oksijen tedavisine başlanmalıdır. Suda boğulma esnasında alınacak önlemler, uygulanacak ilkyardım ve unutulmaması gerekenler.

 

Suda boğulma, solunum yollarına su girmesi ile meydana gelir ve havanın serbest geçişi engelleyerek akciğerlere ulaşması bloke ederek oluşur. Kısaca, vücuttaki oksijen yetersizliğinden ileri gelen bir durumdur.

Suda Boğulma ile ilgili Bilinmesi Gerekenler 

Op. Dr. Mustafa Aydinç İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.