Katarakt nedir?
Katarakt göz içinde bulunan, net görmeyi sağlayan merceğin saydamlığını kaybetmesi, buzlu cam gibi olmasıdır.
Genellikle 50 – 60 yaş sonrası görülür fakat doğuştan veya genç yaşlarda görülebilen katarakt tipleri vardır. Bazı hastalıklar, göze gelen darbe, uzun süreli bazı ilaçların kullanımı katarakta neden olabilir.
Kişi yavaş ilerleyen görme azalmasından yakınır, bazen de gözlük numarasın da değişikliğe yol açar.
Katarakt tedavisi
Kataraktın tedavisi ameliyattır. Oluşumunu engelleyecek bir ilaç tedavisi yoktur. Ameliyatla göz içindeki opaklaşmış mercek alınır, yerine gözlüksüz görmeyi sağlayacak uygun numarada sentetik göz içi lens yerleştirilir.
Katarakt tedavisinde en modern teknik fakoemülsifikasyon (FAKO) yöntemidir. FAKO yönteminde 2-3mmlik minik bir kesiden göz içindeki kataraktlaşmış mercek alınır ve özel üretilmiş katlanabilen sentetik lens göz içine yerleştirilir. Ortalama 15 dakika süren bu operasyonda, sadece damla ile anestezi (uyuşturma) mümkündür ameliyat sonunda dikiş gerekmez. Ameliyat sonrası 24 saat göz kapalı kalır. Kişi ertesi gün normal çalışma hayatına döner.
TIP MERKEZİMİZDE katarakt ameliyatları, 1996 dan beri FAKO tekniğini uygulayan, binlerce ameliyat deneyimi olan, Uzman Doktorlarımız tarafından yapılmaktadır.
Merkezimizde FAKO ameliyatlarında kullanılan özel ilaçlar, göz içi lens gibi tüm malzemeler Avrupa ve ABD üretimi olup gerekli standartlara uygunluk belgeleri (FDA, İSO9001, CE, vs) mevcuttur.
Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.