TR Doktor
huzursuz bacak nöroloji nöralterapi siyatik bel fıtığı lomber disk hernisi kalça ağrısı kas romatizma akupunktur

Huzursuz Bacak Sendromu ve Tedavisi

Yazar: Doç. Dr. İrfan Koca









 

· Huzursuz bacak sendromu; genellikle geceleri istirahat halinde belirginleşen, bacaklarda, yanma, ağrı, kaşınma, ezilme, karıncalanma, bacakları sürekli hareket ettirme isteği ile karakterize, bazen ise kas krampı veya uyuşma ile karıştırabilen bir hastalıktır.

· Kadınlarda daha sık görülmektedir. Herhangi bir yaşta başlayabilir ve yaşla birlikte şiddeti artar.

· Huzursuz bacak sendromu uyku kalitesini bozar ve gündüz uykululuk haline yol açabilir.

· Hastalığın şiddeti zaman içinde değişiklikler gösterebildiği gibi bazı zamanlar kaybolup sonra tekrar ortaya çıkabilir.

· Huzursuz bacak sendromu her yaşta ortaya çıkabilir. Çocuklarda büyümeye bağlı ağrılar olarak algılanabilir.

 

Huzursuz bacak sendromuna neden olan etmenler nelerdir?

· Hastaların çoğunda huzursuz bacak sendromuna neden olan faktörün ne olduğu tespit edilememektedir. Beyinde dopamin isimli hormonun azalması veya etki mekanizmasının bozuması en çok suçlanan faktördür.

· Demir, magnezyumi kalsiyum, folat eksikliği, üre yüksekliği, tiroid hormon bozuklukları, toplar damar yetmezliği, periferik polinöropatiler, Parkinson hastalığı, kas romatizması, kalsiyum kanal blokajı yapan kalp ve tansiyon ilaçları, bazı bulantı ilaçları, anti-depresanlar, anti-psikotikler ve aşırı fiziksel aktivite huzursuz bacak sendromunun ortaya çıkmasında rol oynayabileceği ileri sürülen diğer etmenlerdir.

· Ailesel geçiş önemlidir. Yani anne babasında huzursuz bacak sendromu olanlarda bu hastalığın ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir. Özellikle genç yaşta huzursuz bacak sendromuna yakalanan hastaların bu hastalığı çocuklarına aktarma ihtimali daha yüksektir.

· Stres ile hastaların yakınmaları daha da şiddetlenmektedir.

· Gebelik veya hormonal değişiklikler de geçici olarak yakınmaları artırabilir. Bazı kadınlar huzursuz bacak sendromu ile ilk olarak hamilelikte, özellikle de hamileliğin son 3 ayında tanışırlar. İlk olarak hamilelikte bu yakınma ile karşılaşan hastalarda doğum yaptıktan 1 ay sonra yakınmalar geriler ve kaybolur.

Huzursuz Bacak Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?

· Huzursuz bacak sendromu tanısı için, ne yazık ki henüz bir kan testi veya başka bir laboratuar testi yoktur. Gerek görülürse altta yatan nedene yönelik bazı kan testleri veya diğer bazı tetkikler istenebilir.

Huzursuz bacak sendromu nasıl tedavi edilir?

· Demir eksikliği gibi altta yatan bir neden var ise bunu tespit edip tedavi etmek huzursuz bacak sendromunu da tedavi edecektir ancak çoğu zaman altta yatan bir neden bulunamamaktadır.

· Diğer hastalıkların tedavisi için geliştirilen bazı ilaçlar, bacaklardaki huzursuzluğu azaltmak için kullanılabilir. Bunlar: Parkinson hastalığı için kullanılan ilaçlar; Ropinirol ve pramipeksol, Karbidopa ve levodopa da huzursuz bacak sendromu tedavisi için önerilen ilaçlardandır.

· Epilepsi için kullanılan ilaçlar; Gabapentin, Pregabalin gibi bazı epilepsi ilaçları huzur bacak sendromunda rahatlama sağlayabilir.

· Narkotik ilaçlar şiddetli belirtileri rahatlatmak için yüksek dozlarda kullanılabilir. Bu ilaçlar; kodein ve oksikodon içeren ilaçlardır.

· Kas gevşeticiler ve uyku ilaçları; Benzodiazepin olarak bilinen bu ilaçlar geceleri daha iyi uyumaya yardımcı olur.

· Huzursuz Bacak Sendromu tedavisi için önerilen alternatif tedavi seçenekleri; Nöralterapi, Akupunktur, Tıbbi hacamat tedavisi ve Hirudoterapi (Sülük Tedavisi) olarak sıralanabilir.

Her gün aynı saatte uyanmak, gündüz vakti olabildiğince aydınlık ortamlarda bulunmak, yürüyüş yapmak, kafeini (Kahve, çay, çikolata) kısıtlamak, sigarayı ve alkol tüketmemek, Yatak odanız ısı, ışık ve gürültü açısından sizi rahat ettirecek şartlarda olması, Uyumadan 1 saat önce günlük aktiviteyi bitirmek, uyarıcı olmayan şeyler yapmak (kitap okumak, klasik müzik dinlemek, ılık banyo yapmak), mutlaka her gün aynı saatte uyumak hastalığın tedavisine katkı sunabilecek tavsiyelerdir

Doç. Dr. İrfan Koca İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.