Boğmaca her yaşta görülebilecek bir hastalık olmakla birlikte özellikle 2 yaş altındaki çocuklar bu hastalığı daha yoğun yaşarlar. Bakteriyel bir hastalıktır. En belirgin belirtisi öksürük nöbetleridir. Kış ve ilkbahar aylarında görülür. Boğmaca aşısı olan çocuklarda da görülebilir fakat aşı olanlar hastalığı daha hafif yaşarlar.
Boğmaca 3 aşamada seyreder.
Boğmacanın ilk aşamasında çocukta nezle görülür. Soğuk algınlığı vardır. Hafif ateş durumu vardır. Çocuk kendini huzursuz hisseder. Bu aşama 1-2 hafta sürer.
Boğmacanın ikinci aşamasında çocuk özelikle geceleri öksürük nöbetine tutulur. Bu öksürük hastaya boğulma hissi verir. Morarır ve kusma görülür. Terleme olur. Gözler dışarı fırlamış gibi görünür. İştahsızlık olabilir. Bu aşama ise takriben 5 hafta sürer.
Boğmacanın üçüncü aşamasında öksürük nöbetleri azalmaya başlar. Kusmalarda azalma olur. Hastanın iştahı yerine gelmeye başlar. Bu dönem hastalığın iyileşme dönemidir. Fakat bu aşama daha uzun sürebilir.
Boğmaca tedavisinde antibiyotik tedavisi uygulanır. Küçük çocuklar için hastanede tedavi daha uygundur. Hastalık bulaşıcıdır. Bulaşıcı olduğu için hastayı diğer kişilerden uzak tutmak gerekir. Hastanın beslenmesine de bu dönemde dikkat etmek gerekir. Hastayı daha az yedirmek fakat sık beslemek daha uygundur.
Özellikle emzirilen bebeklerde daha büyük riskli bir hastalıktır. Çünkü ölümle sonuçlanabilecek durumlar da yaşanabilir. Bu amaçla kesinlikle gerekli aşılamaların zamanında yapılması gerekir. Sağlık Bakanlığının aşı takvimine göre boğmaca aşısı bebek 3 aylık olunca, 4 aylıkken, 18 aylıkken ve 4-6 yaşında yapılmaktadır. Boğmaca tekrarlanan bir hastalık değildir.
Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.