TR Doktor

e-Nabız nedir E-Nabız Nasıl Kullanılır

Sesli Oku

Türkiye’nin zaman ve mekândan bağımsız kişisel sağlık kaydı sistemi olan e-Nabız, büyük bir hızla yayılıyor.

Sisteme giriş yapanların sayısı her geçen gün artıyor. Sistemin tanıtımının üzerinden sadece 50 gün geçmiş olmasına rağmen kullanıcı sayısı 1 milyonu aştı. 1 milyondan fazla vatandaş e-Nabız’da kaydını oluşturdu ve sağlık bilgilerini kayıt altına almaya başladı.

Sağlık Bakanlığı, tüm vatandaşların laboratuvar tahlillerinden, radyoloji görüntülerine, hastane ziyaretlerinden, randevu geçmişlerine kadar tüm sağlık kayıtlarına erişebilecekleri, kendi istekleri doğrultusunda paylaşabilecekleri ve sağlıklarını bizzat kendilerinin yönetebileceği e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi’ni 3 Nisan’da halka tanıttı. O tarihten itibaren e-Nabız, her geçen gün daha fazla insana ulaştı ve kısa sürede 1 milyon kişi tarafından kullanılarak sağlıkta son dönemlerde en fazla rağbet gören uygulama haline geldi. Hatta uluslararası fuarlarda tanıtımına başlanan e-Nabız Sistemi, gittiği her yerde yerli yabancı tüm sağlık aktörlerinin ilgisini çekiyor. Özellikle Avrupa’daki diğer ülkelerin bakanlıkları ve sağlık hizmeti sağlayan kurum ve kuruluşlarının temsilcileri e-Nabız’ı incelemek için talepte bulunuyor.

https://enabiz.gov.tr/Giris.aspx 

e-Nabız nedir?

e-Nabız kişilerin muayene, tetkik ve tedavilerinin nerede yapıldığına bakılmaksızın, kendi adına üretilmiş tüm sağlık bilgilerini yönetebildiği, tıbbi özgeçmişine tek bir yerden ulaşabildiği ve sadece kendisinin belirlediği yetki çerçevesinde hekimlerle paylaşabildiği sistem olarak geliştirildi. Güvenli olarak internet ve mobil cihazlar üzerinden erişilebilen e-Nabız Sistemi dünyanın en gelişmiş ve en kapsamlı sağlık bilişim alt yapısına sahip olmasıyla bu alanda bir ilk niteliğinde…

e-Nabız tüm bu özellikleriyle kişilerin hayat boyu sağlık kayıtlarını tutabilmelerine mümkün kılan, bu yolla teşhis ve tedavi sürelerinin kalitesini ve hızını artıran, vatandaş ile hekimi arasında güçlü bir iletişim ağının kurulmasını sağlayan bir sistem.

Tüm sağlık kayıtları tek platformda

Sistemin sunduğu hizmetlerinin tamamını bir süreç olarak sıralamak gerekirse...

Kişiler e-Nabız profiline girdikleri zaman MHRS’ye bağlanarak tüm kamu hastanelerinden randevu alabiliyor ve bu randevularının kayıtlarına erişebiliyor. Gittikleri sağlık tesislerindeki muayene, teşhis ve tedavi verilerinin tamamını profilinden inceleyebiliyor ve bu süreç içinde hangi tetkikler yapıldıysa hepsinin detaylarına ulaşabiliyor. Raporlarıyla birlikte tüm laboratuvar tetkikleri ve radyoloji görüntüleri, reçeteler, konulan tanılar ve ilaç kullanım detayları gibi sürece ilişkin tüm veriler buna dahil. E-Nabız’a entegre çalışan Teletıp Sisteminden alınan tüm radyoloji görüntüleri, kişinin inceleyebilmesine ve bir sonraki muayenesinde dilerse hekimiyle paylaşabilmesine açık. Bu da tekrarlayan tetkiklerin, çekimlerin ve radyasyon maruziyetlerinin önüne geçiyor. 

Bununla birlikte kişi gittiği sağlık tesisine dair tüm tedavi sürecini hizmet kalitesi açısından değerlendirilebiliyor ve ilgili yorumunun sağlık tesisine iletilmesini sağlayabiliyor. Bu görüşler, Bakanlığın sağlık hizmetlerini geliştirmesinde yol gösterici nitelikte olarak tanımlanıyor. 

Giyilebilir sağlık teknolojileri ile güncel sağlık bilgileri kayıt altında

Mobil uygulamaları ile her an her yerden erişilebilen e-Nabız sistemine adım, nabız, gibi verileri ölçen akıllı bileklikler, bluetooth özellikli tansiyon, şeker ölçüm cihazları ve tüm GSM operatörlerinin sağlıkla ilgili uygulama ve cihazları entegre olabiliyor. Bu yolla kişiler, tüm bu verileri sistemine kaydedebiliyor ve 7/24 sağlık profilini güncelleyebiliyor. Sistem, kişilerin “tansiyon, şeker, nabız, ağırlık, adım, kalori” vb. bilgilerini sisteme dilerse kendisinin ekleyebilmesini, dilerse elektronik mobil sağlık cihazlarından otomatik olarak veri gönderebilmesini sağlıyor.

Acil durumlarda e-Nabız

Sistemin mobil uygulamasının sunduğu en önemli hizmetlerden bir tanesi de 112 acil butonu. Vatandaşlar, e-Nabız sisteminin mobil uygulamasında bulunan 112 acil butonunu kullanarak acil durumlarda kendisinin ya da yakınlarının yaşadığı veya çevresinde gerçekleşen ve acil müdahale gerektiren bir olayda, acil servisi haberdar edebiliyor ve uygulamanın göndereceği konum bilgisiyle en kısa sürede bölgeye ulaşılmasını sağlayabiliyor. Yakın zamanda işitme engelli vatandaşlar 112 acil butonunu kullanarak kendilerine ambulans gönderilmesini sağlayabilecekler.

Kişisel sağlık bilgilerinin gizliliği ve güvenliği

En büyük önemi taşıyan ve en fazla merak edilen gizlilik ve güvenlik konusuna gelince; “kişilerin, e-Nabız’da paylaşmış olduğu bilgiler, kişilerin onayı dışında ya da yargı kararı ve/veya yasal bir yükümlülük altında bulunmadığı sürece herhangi bir üçüncü şahıs, kurum ve kuruluş ile hiçbir nedenden ötürü paylaşılmaz. Yasal düzenlemelerle bu bilgilerin açıklanmasını gerektiren bir durum gerçekleşmediği sürece hiçbir istisna ile bu bilgiler açıklanmayacaktır.” deniyor. Gizlilik ve güvenlik konusu Bakanlık için o kadar hassas bir konu ki; ebeveynlerin 15 yaşın altındaki çocuklarının sağlık kayıtlarına erişimini dahi birbirlerinin onayına sunuyorlar. 

Öte yandan sistemin kullanımına dair hiçbir vatandaş için bir zorunluluk söz konusu değil. Sağlık verilerine erişim yapmak istemeyen vatandaşlar için sistem kullanılmayabiliyor. Bununla birlikte kişiler dilerlerse sistemde gözükmesini istemedikleri verilerini silme yetkisini kullanabilirler. Bu yetkiler sisteme e-Devlet şifresi ile girilerek ve SMS yoluyla gelen doğrulama koduyla kullanılabiliyor.

Sisteme giriş: www.enabiz.gov.tr

e-Nabız profiline oluşturma ve sisteme giriş iki farklı yolla gerçekleşiyor. Vatandaşlar dilerlerse e- Devlet kapısından, e-Devlet şifreleri yoksa aile hekimine başvurarak giriş yapabiliyor. e-Devlet kapısından kullanım koşulları okunup kabul ettikten sonra sisteme dâhil olunabiliyor. Aile hekimine başvurulduğunda ise doldurulan bir onam formuyla birlikte geçici şifrenin SMS yoluyla telefona gönderilmesi sağlanıyor

50 günde 1 milyon vatandaş e-Nabız kullanmaya başladı

Bakanlığın, altyapısını tüm sağlık kuruluşlarının bilgi sistemlerini birbirine entegre ederek oluşturduğu e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi, 3 Nisan’da tanıtıldıktan kısa süre sonra 1 milyon kullanıcıya erişerek bu alandaki ihtiyacı nasıl karşıladığını gösterdi.

Bütün bu özellikleriyle e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi tüm vatandaşların sağlık kayıtlarının tek bir platformda toplanmasını, bu kayıtlara vatandaşların erişimini, dilerse hekimi ile paylaşmasını, yani sağlığının 7/24 kontrol altında tutulabilmesini mümkün kılıyor. Bu da bu kullanım hızının giderek artacağı anlamına geliyor. 

 

Diğer İlgili Makaleler