Alerji ve İmmünoloji birçok farklı konuyu kapsayan bilim dalı, özellikle organizmaların bağışıklık sistemlerinin sağlıklı oldukları veya hastalıklı oldukları durumlardaki hâli ve fizyolojik işlevleri ile insanların bağışıklık sistemlerinin uygunsuz bir şekilde işlemesi sonucu oluşan immünolojik bozuklukları.
Allerjik hastalıklar, genetik yatkınlığı olan (atopik) bireylerde allerjen olarak adlandırılan maddelerin vücuda girerek bağışıklık sistemini uyarması ve abartılı bir yanıt oluşturması sonucunda ortaya çıkar. Burada hem genetik,hem çevresel faktörlerin etkileşmesi söz konusudur.Bu hastalıklar diğer kronik hastalıklardan farklı olarak daha az ölümcüldürler. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de allerjik hastalıkların görülme sıklığı giderek artmaktadır. Veriler, toplumumuzda her 3-4 kişiden birinin allerjik hastalıklardan etkilendiğini göstermektedir. Görülme sıklığındaki artışın modern yaşamın getirdiği yeni alışkanlık ve tutumlar ile ilişkili olduğuna inanılmaktadır. Bu artış özellikle de çocukluk yaş grubunda daha belirgindir. Dahası, çocuklar allerjik hastalıklardan en fazla etkilenen yaş grubudur, çünkü yaşam kalitesindeki bozulma erişkinlere göre çok daha fazla olmaktadır.Dünya Sağlık Örgütü yaygınlığı,yaşam kalitesine olan olumsuz etkileri ve sosyoekonomik yükleri nedeniyle allerjik hastalıkları öncelikli küresel sağlık sorunları kapsamında görmektedir.
Allerjik hastalıklarda belirtiler etkilenen doku ve organa göre değişir.Allerjik rinit burnun,allerjik konjunktivit gözün , allerjik astım alt solunum yollarının ve ürtiker (kurdeşen, dabaz) ya da egzema derinin etkilenmesi ile ortaya çıkan allerjik hastalıklardır.Ayrıca besin,ilaç ve böcek allerjileri de önemli klinik durumlardır. Birden fazla sistem veya organın etkilenmesi durumunda ise anafilaktik şok olarak bilinen, acil müdahale gerektiren ve ölümcül olabilen klinik tablo ortaya çıkabilir.