TR Doktor

Akılcı İlaç İlacım ne Eksik Ne fazla

Sesli Oku

Yapılan  araştırmalar, her 100 evden 80’inde bir ya da birden fazla türden ilaç bulunduğunu gösteriyor. Bu ilaçların da büyük bir bölümünü antibiyotikler, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler ve romatizmal ilaçlar oluşturuyor. Bunları mide,  sindirim sistemi ilaçları ve vitaminler izliyor.  Ne var ki  evde bulunan bu ilaçların sadece beşte biri, gerçekten evde ilaç ihtiyacı olan bir hasta tarafından kullanılıyor. Geri kalan ilaçlar evde lüzumsuz olarak bulunuyor. Evde lüzümsuz olarak bulunan bu ilaçların ülke ekonomisine yıllık maliyetinin 8 milyon dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor.

 

Peki bir insanın evinde, neden  kullanmadığı ilaç bulunur ? Bunun   hekimden, hastadan (kişiden) ve eczaneden kaynaklanan nedenleri olduğunu düşünüyorum. Her şeyden önce hekimlerin  reçete ettikleri ilaçlar hakkında hastalarına ayrıntılı bilgi vermesi gerekiyor. Bilgi hastanın tedaviye uyumunu sağlar. Uyum da  tedavinin yarıda kesilmemesi anlamına gelir. Her yarıda kesilen tedavi, evde ilaç birikmesi demektir. 

 

Bir çok hasta doktora gelince, “evde bulunsun, lazım olabilir” diye reçetede boş bir yer kalmışsa mutlaka oraya  bir ağrı kesici, antibiyotik, vitamin, öksürük şurubu yada krem eklettirme eğilimindedir.  Hatta sırf bu düşünce ile hekime gelenlerde vardır. Bu durum uygunsuz ilaç kullanımına neden olmaktadır. Unutmayın ki ilaçlar hekimin önerdiği zamanda, dozda ve sürede kullanılmalıdır. Hiçbir ilacın kullanma kararını hastanın kendisi vermemelidir. Ne var ki toplumumuzda başta antibiyotikler olmak üzere bir çok ilaç uygunsuz kullanılarak israf edilmektedir. Özellikle en ufak soğuk algınlığında bile antibiyotiklere sarılmak adet haline gelmiştir. Uygunsuz ilaç kullanmanın ülke ekonomisine verdiği zarar oldukça yüksektir.

 

Her ne kadar ilaçların çoğunun üzerinde reçetesiz satılmaz yazsa da, bazı ilaçlar dışında, bu gün isteyen istediği ilacı eczanelerden direk olarak satın alabilmektedir. Ayrıca toplumumuzda başkalarının tavsiyesi ile “ ona iyi geldiyse banada iyi gelir” düşüncesiyle ilaç alımları olmaktadır. Bugün bu yolla binlerce tablet antibiyotik, ağrıkesici alınmakta bir iki adet kullanıldıktan sonra evdeki raflara, dolaplara kaldırılarak miadını doldurmayı beklemektedir.

İlaç israfının önlenmesi “akılcı ilaç kullanımı” ile çözülebilir. Akılcı ilaç kullanımı hekimin önerisi ile hastalığın ve hastanın özelliğine, göre yeterli süre ve dozda, en düşük fiyata, en etkin, kolayca sağlanabilecek tedavinin verilmesi şeklinde olur. Aslında israfın önlenmesinde en akılcı yol sağlığın değerini bilmek ve korumaktır.

Hepinize mutlu ve sağlıklı günler dilerim.

Diğer İlgili Makaleler