Addison hastalığı böbrek üstü kabuğunun hasar görmesiyle ve böbrek üstü bezlerinin kortizol ve aldosteron adlı steroid hormonlarını yeteri kadar üretememesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.
Kortizol ve Aldosteron Düşüklüğü
Kortizol vücudun stresli durumlara karşı reaksiyonlarını düzenler. Ayrıca vücudun karbonhidrat, protein ve yağ kullanımını düzenler ve kan basıncının, kardiyovasküler fonksiyonların devamına yardımcı olur ve enflamasyonları (iltihapları) kontrol eder. Aldosteron ise vücutta sodyum ve potasyum minerallerinin düzenlenmesine yardımcı olur, böbreklere tuz ve su dengesinin sağlanmasında yardımcı olur ve kan hacminin ve kan basıncının kontrolüne yardımcı olur. Aldosteron hormonu eksikliğinde böbrekler su ve tuz dengesini sağlayamaz ve kan basıncı düşer.
Addison hastalığı her 100.000 kişide 1 görülen nadir bir hastalıktır ve her yaştaki erkek ve kadınlarda görülebilir. Addison hastası olan insanlar ilaçlarını aldığı sürece normal yaşamlarına devam edebilirler.
Addison hastalığının iki tür çeşidi vardır: birincil böbrek üstü bezi yetmezliği ve ikincil böbrek üstü bezi yetmezliği. Hatasız ve eksiksiz tedavi için doktorunuz hangi tür hastalığa sahip olduğunu tespit eder.
Birincil Böbrek Üstü Bezi Yetmezliğinin Nedenleri
Addison hastalığı çoğu zaman bağışıklık sisteminin böbrek üstü bezlerine saldırmasıyla ortaya çıkar. Bu nedenle bu bir otoimmun hastalığıdır. Bir otoimmun hastalığında vücudun bağışıklık sistemi bir organ ya da bölgesini bir virüs, bakteri ya da dış saldırganla karıştırır.
Diğer Öncül Nedenler
İkincil Böbrek Üstü Bezi Yetmezliğinin Nedenleri
Ayrıca kanser hastaları ve tüberküloz hastalarının da Addison Hastalığına yakalanma riski vardır.