TR Doktor

Şeker (diyabet) hastalarında iktidarsızlığın tedavisi nasıldır?

Sesli Oku

Sertleşme sorunu, 21. Yüzyılda sıklığı artmış bir sağlık problemidir, teknolojinin gelişmesi insan gücü yerine araçların kullanılır olması insanların işlerini kolaylaştırmıştır. Geliştirilen araçlar daha uzak mesafelere daha kısa sürelerde gitmeyi sağlarken insanların yürümeden en kısa mesafeleri bile araçlarla gitmesinin yolunu açmıştır, buna bağlı olarak hareketsizlik ve kilo alma gibi sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu sadece hareketsizliğe ve kilo almaya yol açan sebeplerin bir tanesidir, bunun gibi bir çok faktör söz konusudur. Hareketsizlik, kilo fazlalığı şeker hastalığı gelişiminin en önemli sebeplerindendir.

Şeker hastalığının genetik geçişi vardır fakat kilo fazlalığı, hareketsizlik, aşırı şekerli yiyeceklerin tüketimi şeker hastalığının çıkmasına zemin hazırlarken, şeker hastalığı olan kişilerde şeker düzeyinin kontrol edilmesinde sıkıntı oluşturur.

Şeker düzeyleri dengeli olduğunda yani kan şekeri düzeylerinin kontrol altında olduğu hastalarda sertleşme sorunları daha geç ortaya çıkar.

Sertleşme sorunu şeker hastalarında oldukça sık görülen bir problemdir. Şeker düzeyleri dengeli olduğunda yani kan şekeri düzeylerinin kontrol altında olduğu hastalarda sertleşme sorunları daha geç ortaya çıkarken, kan şekeri düzeyi kontrolsüz olan hastalarda şeker hastalığının ortaya çıktığı ilk yıllarda dahi sertleşme sorunu ortaya çıkabilir. Fakat şeker düzeyini kontrol altında tutan, kilosunu normal sınırlarda olan ve spor yapan şeker hastalarında sertleşme sorunu yıllarca ortaya çıkmayabilir. Şeker hastalığı ortaya çıktıktan sonra 20 yıl sertleşme sorunu yaşamayabilir.

Şeker hastalarında en önemli olay şeker düzeylerini kontrol altında tutulmasıdır. Şeker hastalığı olmayan kişilerde şeker hastalığının ortaya çıkmaması için kilo kontrolü, hareketi artırma, aşırı şekerli yiyeceklerden uzak durulması uygun tedbirler olacaktır. Bu tedbirlere uyulduğunda sertleşme sorununa karşı tedbir alınmış olunur.

Şeker Hastalarındaki Sertleşme Sorununda Tedavide Ne Uygulanır?

Şeker hastaları, dahiliye doktorları ve endokrinoloji uzmanları tarafından takip ve tedavi altında tutulurlar, sertleşme sorunu ile karşılaştıklarında doktorları tarafından ağızdan alınan ilaçlar (Sildenafil, Tadalafil, Vardenafil) reçete edilir veya hasta eczanelerden, internetten bu tür ilaçları alarak sertleşme sorununa çözüm bulabilir. Fakat bir süre sonra ağızdan ilaçlarla yeterli sertleşme sağlayamadığı zaman üroloji doktorlarına başvururlar. Bu durumda hastaya;

‘’Penise Enjeksiyon Tedavisi’’ ,
‘’Penise Şok Tedavisi(EDSWT)’’, 
‘’Vakum Cihazı Kullanımı’
‘’Penis Protezi Uygulaması’’ 
(son seçenek) tedavi seçenekleri sunulabilir.

Penise Enjeksiyon yönteminde hastaya aynı insülin uygulamalarında olduğu gibi özel, çok ince olarak üretilmiş enjektörler kullanılarak penise bazıilaçların ilişki öncesi yapılması öğretilir. Bu ilaçları birkaç türü vardır, sertleşme düzeyinin ağırlığına göre ilaç tercihi belirlenir. Hastaya üroloji doktoru tarafından birkaç kez enjeksiyon yapması muayenehane şartlarında birebir uygulatılarak öğretilir, sonrasında hastalar cinsel birleşme öncesi enjeksiyonu yaparak cinsel birleşmeyi gerçekleştirirler. İlaç dozu 1-2 saat tam sertlik devam edecek şekilde belirlenir. Enjeksiyon tedavisinin ağızdan alınan ilaçlardan üstünlüğü hasta psikolojik olarak heyecanlı, endişeli bile olsa sertleşme her şartta enjeksiyon sonrası gerçekleşir fakat ağızdan alınan ilaçlarda heyecanlanma, endişeli olma gibi durumlarda sertleşme gerçekleşmeyebilir.

Penise şok tedavisinde (EDSWT) , doktor muayenehanesinde direkt penise bir cihaz yardımıyla şok tedavisi uygulanır, penisin 5 farklı bölgesine uygulanır. Seans sayısı hastalığın ağırlığına göre 6 , 12, 24 seans şeklinde uygulanır. Peniste yeni damar oluşumunu ve var olan damarlarda genişleme sağlayarak penise gelen kan akımını artırarak sertleşme sorununun tedavi edilmesine faydalı olur. Penise şok dalga tedavisinin bilinen bir yan etkisi yoktur.

Penis protezi, tedavi seçeneği olarak son tercihtir, bütün tedavi yöntemlerini denemeye rağmen sertleşme sağlanamaması durumunda penis protezi ameliyatla penis içine yerleştirilir ve bu şekilde kişi cinsel birleşmeyi gerçekleştirebilir.

Op. Dr. Murad ÇELTİK

 

Diğer İlgili Makaleler