Yumurtlama ile ilgili problemler
Tüplerle ilgili ile problemler
Rahim ( uterus) ile ilgili problemler
Rahim ağzı ( Serviks) ile ilgili problemler
Karın zarı ( Periton) ile ilgili problemler
KAN TESTLERİ
YUMURTLAMA TAKİBİ
Adet kanamasının 2. ya da 3. gününde yapılan ultrasonografi ile yumurtalıklardaki yumurta sayısı ve büyüklüğü hakkında bilgi edinilir.
Adet kanamasının 19, 21 ve 23. günlerinde kan örneği alınarak progesteron hormonu ölçümü ile yumurtlama olup olmadığı belirlenir
Salin infüzyon sonografi( SİS)
İnce bir katater yardımıyla serum verilerek ultrasonografi eşliğinde rahim içi değerlendirilir.
Rahim Filmi ( Histerosalpingografi)
Rahim ağzından verilen sıvının rahim içi ve tüplerden geçişini izleyerek, rahim içi ve tüpler görüntülenir.
Histeroskopi
Rahim içi, ışık kaynaklı optik bir cihazla incelenir.
Laparoskopi
Genel anestezi eşliğinde karın içi organları ışık kaynağı ile aydınlatılarak, fiberoptik bir cihazla göbek altından 1 cm'lik kesi yapılarak karın boşluğu incelenir.
BİR YILLIK DÜZENLİ CİNSEL BİRLİKTELİĞE RAĞMEN GEBE KALAMAMA HALİ KISIRLIK ( İNFERTİLİTE) OLARAK TANIMLANIR.
Birliktelik halinde herhangi bir problemi olmayan bir çiftin bir yıl içinde % 85 oranında gebe kalması beklenmektedir. Kısırlık ülkemizde %10- 15 karşılaşılan bir durumdur. Kısırlığa neden olan faktörlerin % 40'ı kadına % 40'ı erkeğe %20'si ise her iki çifti birlikte ilgilendiren problemlere bağlı ortaya çıkmaktadır. Çiftlerin % 15'inde herhangi bir sebep bulunamaz( Açıklanamayan infertilite).
İnfertilite hem anne adayını hem de baba adayını ilgilendiren bir sorundur. Tüp bebek merkezimizde amacımız infertilite nedenini bulup çiftlerin çocuk sahibi olmalarına yardımcı olmaktır.
Bir yılın sonunda kadın ve erkeğin değerlendirilmesine başlanır. 35 yaş üzeri kadınlarda bu sürenin beklenilmesi dezavantaja neden olabilir.