TR Doktor

Büyüme Ağrısı

Sesli Oku

Büyüme ağrısı  3-12 yaş arası çocukların % 10-20’sini etkileyen, kız ve erkek çocuklarda eşit oranda görülen ve çoğu zaman ebeveynleri telaşlandıran ağrılı bir tablodur.  Özellikle akşam ve geceleri ortaya çıkan bu ağrılar, bazen çocuğu uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Sabahları ağrı asla olmaz. Genellikle her iki diz arkası, uyluk, baldır ve kol kaslarına lokalize olup, yoğun fiziksel aktivite sonrası daha çok görülür. Ağrının süresi genelde 10-30 dakika olup, dakikalar saatler arasında da değişebilir. Ağrının diğer bir özelliği de aralıklı olmasıdır. Yani günler veya aylar boyunca süren ağrısız dönem sonrası tekrar ağrılı dönemler görülür. Bazı çocuklarda ise her gün ağrı vardır.

Büyüme ağrılarının nedeni  tam bilinmemekle beraber kas ve kirişlerinin kemik büyümesine uyum sağlayamamasından ve buna bağlı olarak gerilmesinden kaynaklanabileceği belirtilmektedir. Bir başka görüş aşırı fiziksel hareketle ilgili olduğu şeklindedir. Büyüme ağrısı çeken çocuklarda ateş, terleme, halsizlik gibi sistemik belirtiler ve eklemlerde şişme, kızarma, hassasiyet ve hareket kısıtlılığı gibi lokal belirtiler görülmez. Muayene bulguları, laboratuar ve röntgen değerleri tamamen normaldir.

Büyüme ağrıları herhangi bir organik hastalık ile ilişkili olmayıp, iyi huylu bir ağrıdır. Telaşlanmaya gerek yoktur. Genellikle geç çocukluk döneminde tüm çocuklarda tamamen düzelir. Ağrı atakları sırasında bölgeye masaj yapılması, germe egzersizleri ve gerekirse hafif etkili ağrı kesiciler kullanılabilir. Özellikle akşamları yatmadan önce ağrı kesici verilmesi gece çıkabilecek ağrıları engeller.

           Hepinize mutlu ve sağlıklı günler dileğiyle

Diğer İlgili Makaleler