TR Doktor

Tıbbi Onkoloji Nedir?

Kanser, dünyada ve Türkiye’de sıklığı giderek artan önemli bir sağlık ve yaşam sorunudur. Yaşamı tehdit eden hastalıklar arasında, kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde en sık görülen kanserler kadınlarda; meme, tiroit, bağırsak, rahim ve akciğer; erkeklerde ise akciğer, prostat, bağırsak, mesane ve mide kanserleridir.

Kanserin tanı ve tedavisi, birçok uzmanlık dalının işbirliği ile multidisipliner olarak gerçekleştirilmelidir. Bu uzmanlık dallarından biri olan Tıbbi Onkoloji, kanserin ilaçla tedavisi anlamına gelen kemoterapi uygulamaları ile ilgilenmektedir. Memorial Sağlık Grubu Onkoloji merkezlerinin tıbbi onkoloji bölümlerinde; kanser tedavisinde kemoterapiler, hedefe yönelik akıllı ilaç ve moleküller, hormonoterapi ve immünoterapiler ile biyolojik tedaviler gerçekleştirilmektedir. 

Tıbbi Onkoloji Tedavi Yöntemleri
Kemoterapi (ilaçlı tedavi)
Kemoterapinin amacı, yapılarındaki bazı değişiklikler nedeniyle kontrolsüz büyüyen kanser hücrelerinin yok olmasını sağlamak. Çoğu durumda, farklı etki mekanizmaları olan birkaç ilaç birlikte verilerek kanser hücresinin öldürülmesi hedefleniyor.

Kanser kemoterapisi yapmak amacıyla ilaç kullanımı, ilk olarak 20. yüzyılın başında ortaya çıktı. Mustard gazının I. ve II. Dünya Savaşı’nda kullanılması sırasında, beyaz kürelerde düşüklük yaptığı saptanarak hızlı çoğalan kanser hücrelerinde de benzer şekilde öldürücü özellik göstereceği düşünüldü. 1940’lı yıllarda lenfomaların tedavisinde damar yoluyla uygulanarak o günün koşullarında tedavide başarılı bir adım atıldı. Bu gelişme, kanserde etkili olabilecek diğer maddelerin araştırılmasına yol açtı. Günümüzde çok sayıda kemoterapötik ilaç geliştirildi.

Hormon Tedavisi
Prostat ve meme kanseri gibi hormona duyarlı tümörlerin tedavisinde hormonal ilaçlar kullanılıyor. Uygulama genel olarak ağız yoluyla yapılıyor.

Bir başka uygulama şekli ise enjeksiyon.

İmmunoterapi (Bağışıklık Tedavisi)
Vücudun savunma sistemini uyararak kanser hücrelerinin tanınması ve öldürülmesi için bağışıklık sisteminin doğal olarak ürettiği maddeler kullanılıyor.

Hedefe Yönelik Biyolojik Tedavi
Kanser hücrelerinin taşıdığı ancak normal hücrelerde bulunmayan hedefleri belirleyerek saptanan biyolojik tedaviler, kanser tedavisindeki son 10 yılın en önemli gelişmeleri olarak kabul ediliyor. Kanser tedavisinde geliştirilen hedefe yönelik tedaviler, meme kanseri, barsak kanseri, renal hücreli (böbrek) kanserler başta olmak üzere birçok kanser türünde uygulanıyor.

Tıbbi Onkolojiyle Hangi Kanser Türleri Tedavi Ediliyor?
Meme kanseri, akciğer kanseri, mide-bağırsak kanserleri, pankreas kanseri, karaciğer kanserleri, safra kesesi ve yolu kanserleri, baş-boyun tümörleri, osteosarkom ve yumuşak doku sarkomları, beyin tümörleri, böbrek - mesane kanserleri, prostat kanseri, malign melanom, tiroid kanseri, over (yumurtalık) kanseri, serviks (rahim ağzı) kanseri, endometrium (rahim) kanseri, testis kanseri, lenfomalar, multiple myelom gibi birçok kanser türü tıbbi onkoloji yöntemleriyle tedavi edilebiliyor.

Tıbbi Onkoloji Soruları

Ailede kanser

Merhaba hocam ben 17 yaşındayım ailemde amcam dedemde akciğer kanseri idi bendede olma riski var mı? bu konuda tavsiyeniz nedir?

pankreas patoloji sonucu

hocam size sonuç göndermiştim tekrar ameliyat olması lazım demiş tiniz. hocam rica etsem biraz açıklayabilirmisiz. tekrar dan pankreas ameliyatı mı olması lazım

Meme kanseri

Meme kanseri tedavi görmekte olan annem var. Kemoterapi işlemi tamamlandı. Ancak ayaklarında şişme oluştu. Nefes darlığı başladı. Bunun için nasıl bir tedavi öneriyorsunuz.

aşırı şeker tüketimi

iyi çalışmalar yaşım 45 cinsiyetim erkek kilo 70 boy 170 Aşırı derecede şeker tüketimi yapan ve bir rahatsızlık duymadan 3 yaşında başlayan aşırı şeker tüketimi 42 sene boyunca devam etmektedir.Değişkenlik gösteren aşırı şeker tüketimi gün bazında değişmeyen tüketim oranı ve rahatsız olmayışımın açıklamasını yaparsanız memnun olurum.

pankreas

D51.8 vitamin B12 eksikliği anemisi, diğer K86.9 pankreas hastalığı, tanımlanmamış. Ne demektir. Pankreas hastalığı varmıdır.

Safra kesesi çamurlu

Selam hocam benim kayin valdem seksen alti yasinda safra kesesinde camurlasma olmus ameliyat olamiyor zehirli kovatir oldugunu söylediler onun icinmis agrilari çok dokuzgun trabzon Kaş ustu hastanesinde yati ordaki doktordan allah razıolsun cokiyiydi bütün hekimlerden allahrazıolsun simdi ben napabilirim bana yardimci olursaniz dua ciniz olurum

pankreas patoloji sonucu

Mesaj : Hocam merhaba. Eşim 10 yıldır hepatit b taşıyıcısım. 6 ayda bir kontrollerim oluyordu, bu kontroller ultras yon 2018 YILINDA 20x14 mm 2020 yılındada 30x25mm eus istendi eus yapıldı sıvı olarak alındı sonuçu CEA=101.6 amilaz (vücut sıvıları) =33878 pankreas kuyruk sokomunda 3cm büyüklüğünde kitle görüldüğü söylendi. hocam ameliyat önerdiler hocam ne yapmam lazım yardımcı olursunanız sevinirim patoloji sonucu 1 MÜSİNÖZ KİSTİK NEOPLAZİ(LOW GRADE DİSPLAZİ) İLE UYUMLU; PANKREAS 2YER YER KONJESTİF DEĞİŞİKLİKLER; DALAK 3 REAKTİF LENF NODLARI; DALAK HİLUSİ 4YAYGIN HEMORAJİ ,KONJESYON; DALAK HİLUSİ 5DİSTAL PANKREATEKOMİ+SPLENEKTOMİ

Mide- bağırsak ca

Hocam hayırlı günler babam için yazıyorum size mide ve kolon ca ameliyatları geçirdi ve sonrada boynunda şişlikler oluştu kbb doktorumuz pet çektirdi sonuç şu şekil de; Baş-Boyun İncelemesinde: Tiroid bezi sağ lob alt polde 11x7 mm boyutlu hipodens nodüler lezyonda önceki inceleme ile benzer şekilde artmış FDG tutulumu (SUVmax:5.96) izlenmiştir. Histopatolojik verfikasyon önerilir. Boyunda sol submandibular, üst-orta-alt juguler, posterior servikal bölgelerde büyüğü üst juguler bölgede (ortası nekrotik ametabolik görünümde) 32x23 mm boyutlu lenf nodlarında (SUVmax:14.16), sağ retrofarengeal, üst juguler ve posterior servikal bölgelerde büyüğü 12x7 mm boyutlu birkaç adet lenf nodunda (SUVmax:7.57) artmış FDG tutulumu izlenmiştir. Güncel incelemede yenidir. Bu bulgu öncelikle metastaz lehine değerlendirilmiştir. Toraks-Mediasten İncelemesinde: Mediastende paratrakeal, aortopulmoner milimetrik lenf nodlarında patolojik FDG tutulumu izlenmemiştir. Sağ akciğer orta lobda minör fissür komşuluğunda milimetrik irregüler dansite artım alanında patolojik FDG tutulumu izlenmemiştir. Batın-Pelvis İncelemesinde: Mide proksimal kısmı izlenmedi (opere). Rezidü mide duvarlarında patolojik FDG tutulumu izlenmemiştir. Pelviste intestinal segmentlere uyan lokalizasyonlarda heterojen paternde artmış FDG tutulumu (SUVmax:6.77) izlenmiştir (enflamatuar proses? klinik korelasyon önerilir). Rektum lojunda patolojik FDG tutulumu gösteren lezyon saptanmamıştır. Kas-İskelet Sistemi İncelemesinde: İnceleme alanına giren kesitlerde kemik iliğinde diffüz artmış FDG tutulumu (SUVmax:5.59) izlenmiştir (r Pet sonucu nedir hocam? Şimdiden teşekkür ediyorum

sonuç öğrenmek

hocam sonuçlarım nasıl sorun varmı tahlil sonucu,bilirubin/direkt/0,03 L 0-0,30 MG/DL+CRP türbidimetrik 0,9 H 0-0,5 mg/dl +GLUKOZ /289

Meme Ca

Hocam merhaba annem meme Ca tanısı alarak 4 kur 3 haftada 1 daha sonra 12 kur haftada bir kemoterapi aldı. Kemoterapileri geçen hafta bitti bugün yapılan kan tahlilleri de Cea:6.7 Ca: 15-3: 47 çıktı acaba hastalık nuks etmiş ve ya metazta yapmış olabilir mi görüşünüz nedir.

Tıbbi Onkoloji Videoları

Meme Kanserinde Erken Tanı

Doç. Dr. Mehmet Emin Kalender

Kanserde Erken Teşhis

Doç. Dr. Mehmet Emin Kalender