TR Doktor
Sünnet yaşı kaç  yaşında olmalıdır? Op. Dr. Mustafa Aydinç Alanya Çocuk Cerrahisi

Sünnet yaşı kaç yaşında olmalıdır? Sakıncalı durumlar var mıdır?

Yazar: Op. Dr. Mustafa Aydinç









Okulların tatil olmasıyla birlikte çocuklarını sünnet ettirmek isteyen ebeveyinlerde ciddi bir artış olmaktadır. Sünnet uygun koşullarda uzman eller tarafından yapılmalıdır. Okulların tatil olmasıyla birlikte sünnet operasyonlarında da ciddi bir artış olmuştur.

 

Peki sünnet neden gereklidir?

Erkek çocuklarda penis ucundaki sarkan fazlalık çildin penis baş kısmının tamamen ortaya çıkacak şekilde uzaklaştırılma işlemine sünnet adı verilir. Bu parça idrar akımının engellenmesine ve idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Hatta derinin kendisi de iltihaplanabilir.

Sünnet olmamış yenidoganlarda idrar yolları enfeksiyonu yaklaşık 10 kat daha sık rastlandığı bilinmektedir. Sünnet olmamış erkeklerde hem cinsel yolla bulaşan hastalıklara hem de penis kanserine daha sık rastlandığı gibi, sünnetsiz erkeklerle evli hanımlarda rahim boynu kanserlerinin daha sık geliştiği bilinmektedir.

 

Sünnet yaşı kaç  yaşında olmalıdır? Sakıncalı durumlar var mıdır?

Sünnet için ideal dönemler yenidoğan çağından 1,5 yaşa kadar ve 6 yaş sonrası dönemlerdir. 1,5 – 6 yaş arası psikolojik açıdan bazı sakıncaların olduğu dönemdir, bu dönemde tıbbi zorunluluk yoksa sünnetten kaçınılmalıdır.

Bazı özel durumlarda yaşa bakılmaksızın sünnet yapılması gerekir;

Doğuştan böbrek ve idrar yolları anormallikleri olan tüm çocuklarda erken sünnet gereklidir.

Sünnet derisinin uç kısmının idrar yapamayacak kadar dar olan çocuklarda bir an önce sünnet olmalıdırlar.

Sık sık sünnet derisi iltihaplanması olan ve 5 yaşına geldiği halde sünnet derisi geriye itilemediği durumlarda sünnet gerekir.

Sünnetin kesinlikle yapılmaması gereken bir durumda söz konusudur. Halk arasında 'yarım sünnet yada peygamber sünneti' diye isimlendirilen tıp dilinde hipospadias diye bilinen doğuştan anormallik varsa kesinlikle sünnet yapılmaması gerekir.

Ayrıca kanama eğilimi olan oluşturan hastalıklarda ve bazı genel hastalık durumlarda özel tedbirler alınarak sünnet yapılabilir.

 

Sünnet kimler tarafından ve nerede yapılması gerekir?

Öncelikle sünnetin çocuklarla ilgili cerrahi eğitim almış hekimlerce yapılması gerekir, ideal olanı çocuk cerrahisi uzmanı veya çocuk üroloji uzmanı olmasıdır.Sünnet hem lokal hem de genel anestezi altında yapılabilir. Doğru olan eğer çocuğun ciddi boyutta sünnet korkusu yoksa tercih lokal anestezi olmalıdır. Genel anestezi verilerek yapılan sünnet, aile ve çocuk için anestezi öncesi ve sonrasında, ciddi endişe verici bir duruma dönüşmektedir.  Lokal anestezi ile sünnet yapmanın birçok avantajları var. Özellikle 1,5 yaşındaki çocuklar lokal anestezi ile iyi bir hazırlık yapılırsa doğal uykularında anne ve babalarının yanında rahatlıkla sünnet yapılmaktadır. Altı yaş üzeri çocukların ön görüşmelerle korkuları giderilir ve sünnet kabus olmaktan çıkarak mutlu bir anıya dönüşür. Bu ortamı sağlamak hem tecrübe hem de zaman gerektirir.

Op. Dr. Mustafa Aydinç İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.